De Vlaamse Barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640) was een reislustige kunstenaar. Hij verbleef maar liefst negen jaar in Italië. Hij ging om met de hoogste sociale en economische kringen van Europa. Nadat hij een tijd in Florence, Rome en aan het hof van Vincenzo I Gonzaga in Mantua verbleef, arriveerde hij in 1604 vanuit Madrid voor het eerst in Genua. Tijdens dit bezoek aan de havenstad maakte hij ook een majestueus portret van markiezin Veronica Spinola Doria.
Portret van Veronica Spinola Doria
Veronica Spinola Doria was een dochter van Ambrogio Spinola, een condottiere in Spaanse dienst, die tijdens de Belegering van Breda (1624-1625) grote roem zou vergaren. Het portret van Veronica is waarschijnlijk besteld door haar bruidegom, Giovan Carlo Doria, als een huwelijksportret. Dit zien we aan de rode anjer in Veronica’s kapsel. De bloem zou bescherming bieden tegen het kwade. De tweede verwijzing is de papegaai op de rand van de troon waarop ze zit. De exotische papegaai was indertijd een symbool van luxe, maar figureerde in schilderijen ook als een seksueel geladen motief van ‘de zoete gevangenschap van de liefde’.
Rubens wist de luxe van de Genuese aristocratie perfect weer te geven. De weelderige kleding van Veronica, met een flonkering van zijde en goudborduursel en de schittering van parelkettingen.
Peter Paul Rubens in Genua
Tijdens zijn verblijven in de welvarende havenstad Genua schilderde Rubens verschillende vrouwelijke portretten van aristocratische dames. Genua stond dan ook bekend als ‘paradiso delle donne’ (een paradijs voor vrouwen). De Republiek van Genua verleende vrouwen voor die tijd ongewoon veel respect en grondwettelijke vrijheden. Misschien dat de markiezin ons hierom zo levendig en waardig aankijkt, met haar levendige ogen en discrete glimlach?

Geef een reactie