Home StedenBologna Bologna, puur Italië

Bologna, puur Italië

door Aniek Rooderkerken
Fontein van een leeuw in Bologna

Bologna, puur Italië

In veel restaurants in Bologna wordt de pasta vers gemaakt. Niks gedroogde pasta uit een pak. Toch zal je er geen Spaghetti Bolognese tegenkomen. Nee, in Bologna vind je lasagna, tagliatella of tortelloni. Soms wel alla Bolognese, met een ragout van gehakt. Op de menukaarten staan tal van andere gerechten waar bij het horen van de naam het water je al in de mond loopt. In de restaurants zie je echter vooral de Italianen zelf. Want waar Italiaanse steden als Milaan, Rome en Florence in trek zijn als stedentrip, is Bologna een stuk rustiger qua toeristen. En dat terwijl een paar dagen Bologna, in de provincie Emilia-Romagna, ook puur Italiaans genieten is. Musea, torens en prachtige paleizen. In deze Noord-Italiaanse stad kijk je je ogen uit!

Puur Italië!

Bologna wemelt als oudste universiteitsstad van Italië van de studenten. Zij zorgen voor levendigheid, kleine barretjes waar het altijd goed vertoeven is, voor culturele initiatieven. En de bijnaam La Grassa, de dikke, die slaat natuurlijk op Bologna. Heerlijk eten met dito wijnen: puur Italië! Maar misschien is Bologna nog wel het meest bekend om de arcades en de rode kleuren. Richting het Piazza Maggiore loop je door galerijen onder de gebouwen door. Portici noemen de Italianen deze. Bijna 40 kilometer kan je onder de bogen struinen, die de straten van Bologna overdekken. Heerlijk uit de regen, of in de warme zomer lekker in de schaduw.

Het museum dat je niet moet bezoeken

Dichtbij hetzelfde Piazza Maggiore, aan de Via dell’Archiginnasio ligt het Museo Civico Archeologico di Bologna. Het museum dat je naar eigen zeggen niet moet bezoeken als je op zoek bent naar Indiana Jones’ Lost Ark, je een hekel hebt aan het oude Egypte of als je favoriete Romeinse keizer Nero is. Het museum charmeert je namelijk met prachtige waargebeurde verhalen, ze hebben een van de grootste Egyptische collecties in Italië en de oude inwoners van het Romeinse Bologna hebben het mooie standbeeld van Nero onthoofd, zoals je kunt zien in het atrium van het museum. Wil je liever schilderijen of hedendaagse kunst bewonderen? Het is maar een van de vele musea in Bologna!

Een toren voor iedere belangrijke familie

Het museum biedt je een prachtig beeld van de historie van de stad. Eenmaal buiten de muren van het museum valt maar weer op hoe mooi Bologna is, met zijn hoge torens. Ooit was er een toren voor iedere belangrijke familie: in de late 12e eeuw vormden honderd, sommigen zeggen zelfs bijna tweehonderd torens de skyline van de stad. Vandaag de dag zijn er nog zo’n twintig die de verwoestingen van brand, oorlogen en bliksem overleefden. Je hebt torens bij de kathedralen, zoals de zeventig meter hoge Campanile della Cattedrale di San Pietro of de iets kleinere gotische Campanile della Basilica di San Domenico. Maar de bekendste zijn wellicht Le due Torri: Garisenda e degli Asinelli. De twee torens zijn het traditionele symbool van Bologna.

Paleizen voor prinsen

Aan de vele paleizen in Bologna kan je zien hoe de stad zich door de eeuwen heen ontwikkelde.Het Collegio di Spagna bijvoorbeeeld, werd in 1364 opgericht door kardinaal Egidio Albornoz, om de Spaanse studenten in de beroemde universiteitsstad te huisvesten. Zo heb je ook het typisch middeleeuwse Palazzo Grassi en het Palazzo Isolani, gebouwd tussen 1451-55 door Pagno di Lapo Portigiani da Fiesole in een stijl die de overgang markeert tussen de gotiek en deToscaanse renaissance. Een voorbeeldig model van een adellijk huis in het 15e-eeuwse Bologna is het Palazzo Ghisilardi Fava, gebouwd voor Bartolomeo Ghisilardi. Het Casa Sforno was het huis en de bank van de joodse familie Sforno uit Barcelona, die in de vijftiende eeuw naar Bologna verhuisde. Moderner is het Palazzo Hercolani, het prachtige huis voor de prinselijke lijn van de familie Hercolani, dat aan het begin van de 19e eeuw werd voltooid. Heb jij een favoriet?

Stadswandeling door Bologna?

Op een stadswandeling door Bologna mag het Archiginnasio di Bologna, met het beroemde teatro anatomico, niet ontbreken. Op het Piazza Nettuno bewonder je de beroemde fontein van Neptunes, het hart van de stad, en in het stadsdeel Quadrilatero vind je naar verluidt de beste pasta van Italië. De Piazza San Stefano met de gelijknamige kerk is prachtig en zeker een tip zijn de archeologische opgravingen die je kan bewonderen in de bibliotheek Salaborsa.

Heb jij nog goede tips voor Bologna?

Fontein van een leeuw in Bologna

Fontein van een leeuw in Bologna

Espresso met cannoli in Bologna

Espresso met cannoli in Bologna

Piazza Nettuno met de fontein van Neptunes

Piazza Nettuno met de fontein van Neptunes

Museo Civico Archeologico di Bologna

Museo Civico Archeologico di Bologna

Food market in Bologna

Food market in Bologna

Meer lezen:

Laat een bericht achter!