Home InterviewsEen b&b in Italië Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

door Aniek Rooderkerken
Agriturismo Crose in Spigno Monferrato, Piemonte

Een droomplek in Piemonte: Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

Toen Nicole en Richard een boerderij in Le Marche bezochten, dachten ze hun droomplek in Italië gevonden te hebben. De aardbevingen van 2016 gooiden echter roet in het eten. Maar tot hun geluk bleek hun échte droomplek in Piemonte te liggen: in het charmante Spigno Monferrato.

Samen met tieners Luca, Marcella en Fiorella wonen Nicole en Richard in Spigno Monferrato, in een prachtig deel van Piemonte. Hier runnen ze Agriturismo Crose in Spigno Monferrato.

Nicole en Richard van Agriturismo Crose in Spigno Monferrato
Nicole en Richard, Luca, Marcella en Fiorella van Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

Engelengeduld

“We hebben er een jaar of 10 over gedaan om de plek te vinden waar we ons wilden settelen in Italië. Eerst hebben we een aantal jaar gezocht in Le Marche. Hier dachten we onze droomplek gevonden te hebben in een prachtige boerderij.”

Het lot besliste echter anders. “Door de aardbevingen in 2016 liep deze boerderij flinke schade op. We konden de koop niet door laten gaan. Toen hebben we besloten om het roer helemaal om te gooien en in nieuwe gebieden naar huizen te zoeken, waaronder ook in Piemonte. Hiervan was ‘Crose’, bovenop de heuveltop met geweldig uitzicht, een ware liefde op het eerste gezicht. Dat is nu echt onze droomplek.”

“In de zomer van 2018 zijn we geëmigreerd en gestart met de opbouw van Agriturismo Crose. Deze plek die nu ons thuis is ligt middenin de natuur. Hier willen we graag een vakantieplek bieden voor mensen die van natuur, rust en uitzicht houden. Omdat we zelf altijd honden gehad hebben, vinden we het ook belangrijk om een leuke vakantieplek te zijn voor honden, waar de hond echt welkom is. Zo is het idee gekomen om een dog lodge te maken.”

Appartementen bij Agriturismo Crose in Spigno Monferrato
Appartementen bij Agriturismo Crose

Een bijzonder verhaal achter een naam

Crose… wat betekent dat eigenlijk? “Toen we deze oude wijnboerderij gekocht hadden, wilden we een passende naam vinden. Dus werd het whiteboard naar beneden gehaald en werd er druk gebrainstormd over de naam. We kwamen er maar niet uit. Er was geen naam die er uitsprong en waar iedereen zich in kon vinden. Totdat we op een oude wandelkaart zagen dat deze plek gemarkeerd wordt als ‘Crose’.”

“Het woord ‘Crose’ betekent helemaal niets in het Italiaans (het is niet te verwarren met croce, wat ‘kruis’ betekent), dat vonden we wel gek. Maar uiteindelijk besloten we toch om de oude naam te houden: Agriturismo Crose was geboren. Achteraf bleek dit een goede keuze: want alle oude mannetjes in het dorp kennen ‘Creuse’ (zo spreken ze het uit hier). En iedere keer beginnen ze weer verhalen te vertellen over vroeger, toen er nog wijnranken stonden, of ze als klein kind hier in de akker speelden. We zijn blij dat we dit stukje historie hebben kunnen behouden.”

Een bijzondere accommodatie – ook volgens de Italianen

En wat is Agriturismo Crose dan? Het is een oude wijnboerderij, waar je kunt overnachten in compleet ingerichte eco-lodge tenten of appartementen. Zoals vaak, moest er nog wel wat verbouwd worden.

“Zo hadden we het uitdagende plan om het complete dak van ons woonhuis te vervangen, in de winter van 2019. Voor de Italianen was dit natuurlijk een onbegrijpelijk plan, maar tijdstechnisch waren er geen andere mogelijkheden. De winter was ons goed gezind. Er was veel zon, het dak was op tijd af en toen het klaar was werd het dak al snel bedekt onder een laagje sneeuw.”

Tegen de verwachting van de Italianen in, ging dit dus behoorlijk goed. Hun Italiaanse buren keken wel van meer dingen vreemd op. “Het concept glamping was nog helemaal onbekend in deze gemeente. Onze buren hadden nog nooit safaritenten gezien. Na het delen van video’s, foto’s en uitleg over het safariconcept heeft de gemeente geinformeerd bij andere gemeenten met vergelijkbare campings en hebben we uiteindelijk de vergunning gekregen.”

Uitzicht vanuit de Doglodge
Uitzicht vanuit de Doglodge van Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

Spigno Monferrato

Een bijzondere agriturismo was geboren in Piemonte! In Spigno Monferrato, om precies te zien. “Spigno is nog authentiek Italiaans maar heeft wel de nodige faciliteiten zoals scholen voor onze kinderen, dorpswinkeltjes en de gezelligheid van een barretje en een kleine markt. Het ongerepte heuvellandschap van Zuid-Piemonte met fantastische uitzichten heeft ons aangetrokken om hier een agriturismo op te zetten.”

“De diversiteit maakt deze regio zo bijzonder. Er zijn zoveel mogelijkheden om activiteiten te ondernemen. Het bos begint direct achter ons huis maar ook de zee, riviertjes en kleine meertjes zijn binnen een uur bereikbaar. Langs onze agriturismo loopt een mountainbiketrack, een CAI wandelroute en veel mensen nemen hun racefiets mee om prachtige (soms pittige) tochten te maken.”

“Maar ook de wijnvelden met natuurlijk een bezoekje aan de vele wijnproeverijen zijn een aanrader, of de lokale restaurants met heerlijke en betaalbare Piemontese gerechten. En voor gezinnen met kinderen is er ook genoeg te doen: bezoek de Panchine gigante (grote banken op uitkijkpunten), beklim een van de vele torens in de omgeving, of ga wandelen met lama of alpaca’s. Genoeg te beleven, en allemaal te bereiken op 30-60 minuten vanaf Agriturismo Crose.”

Onderdompelen in de Italiaanse cultuur

“Het leven in een klein Italiaans dorp is heerlijk: iedereen kent elkaar en groet elkaar. De Italianen staan open voor ons als nieuwe bewoners maar natuurlijk moet jezelf stappen nemen om te integreren. Zo helpt Nicole ieder jaar mee bij het lokale dorpsfeest en zijn we aangesloten bij de proloco (buurtvereniging). Er worden veel activiteiten georganiseerd en altijd is er de relatie met eten. Het is een genot om jezelf op die manier onder te dompelen in de Italiaanse cultuur, en de lokale mensen beter te leren kennen.”

“Het wonen in dit deel van Italië bevalt ons heel goed. Voor de kinderen was het eerste jaar echt integreren, het schoolsysteem leren kennen, vrienden maken, de taal leren spreken. Ieder deed dit op zijn of haar eigen manier. Als je jezelf openstelt, dan maak je nieuwe vrienden en zijn mensen heel hulpvaardig in deze streek van Italië. Ook is hier nog veel aandacht voor locale producten zoals truffel, kastanjes, amandelen en natuurlijk hazelnoten. Veel kruiden groeien in het wild, vooral tijm en rozemarijn, en er zijn ook wilde orchideeën te vinden op ons terrein.”

Agriturismo Crose in Spigno Monferrato
Een van de lodges

Een grote stap

“In Nederland werkten we allebei bij een internationale tech onderneming. Na 20 jaar hebben we bewust de keuze gemaakt om een andere invulling aan het leven te geven dat zich vooral buiten afspeelt, in en met de natuur. We hebben lang plannen gemaakt maar op een moment moet je de keuze maken om te gaan. Het is een sprong in het diepe maar je weet wat je wilt bereiken en we hebben ervaren mensen in de arm genomen voor de vergunningen en bijbehorende regelgeving. Het zelfstandige bestaan kent onzekerheden maar de vrijheid en het Italiaanse leven maken het absoluut de moeite waard.”

Hagelslag

“Nu wij de stap hebben gemaakt om Italie te wonen zullen we niet snel terug gaan naar Nederland. We sluiten niet uit dat wellicht een van de kinderen in de toekomst de keuze maakt om in Nederland te gaan studeren of wonen. Wel blijven bij ons sommige producten uit Nederland favoriet: en hierbij staat de hagelslag met stip op 1. Gelukkig komt er met de bezoeken van familie en vrienden de nodige voorraad mee.”

Agriturismo Crose Piemonte
Agriturismo Crose Piemonte

Delen van onze passie

“De diversiteit aan mensen die je ontmoet, de gesprekken die je voert, verschillende beroepen die onze gasten hebben, dat is echt ontzettend leuk en leerzaam. Vooraf hebben we met gasten contact wat hun wensen zijn. We willen mensen persoonlijk benaderen, ze begroeten met een drankje en ze even echt ‘aarden’. Verder vinden we het leuk om iedere dag tips te geven over de mogelijkheden van uitjes. En aan het einde van de dag horen we graag wat hun ervaringen geweest zijn. Wekelijks organiseren we een gezamenlijke avond, waarop de gasten elkaar ook beter leren kennen.”

“Bijzonder zijn de gesprekken onder de sterrenhemel op onze gezamenlijke avonden. De sterrenhemel is hier zo helder dat je de satellieten kan zien die in een baan om de aarde gaan. Er wordt gelachen, of een mooie persoonlijk gesprek gevoerd met en onder de gasten, en het wordt meestal laat. Ook de vriendschappen die honden met elkaar sluiten zijn ons bijgebleven. Nog onbekend met elkaar, wordt snel duidelijk dat het heel leuk is samen en wordt er volop gespeeld. Ook de hond is het dan echt vakantie.”

Het mooiste stukje Piemonte

“Het mooiste is nog wel het uitzicht! Iedere dag een andere spectaculaire view vanaf de Crose heuveltop. De combinatie van glamping en hondvriendelijke locatie waar je zo de bossen in kunt vanaf de lodge. We zijn echt kleinschalig en willen een persoonlijke aanpak bieden. Daarbij zijn we bewust bezig met het eco-vriendelijke glamping: we verbouwen zoveel mogelijk zelf onze groente, vangen regenwater op en hebben veel natuurlijke materialen gebruikt bij de bouw van de lodges. En er zijn nog veel plannen om Agriturismo Crose nog meer eco-friendly te maken!”

“Daarnaast hebben we als agriturismo niet alleen toeristische, maar ook agrarische activiteiten zoals lavendel, fruitbomen en binnenkort enkele dieren. We vertellen graag hierover en delen onze passie graag met gasten. Het opstarten van het agrarische deel heeft langer geduurd dan gedacht, door de regelgeving en alle aandacht die de eerste jaren naar de opbouw van het bedrijf ging.”

Tot slot… een mooie anekdote

“In de nacht werd een van onze gasten verschrikt wakker door een hijgend geluid buiten. Ze maakt haar man wakker, die er eerst niet zo’n in had om te gaan kijken, maar na lang aandringen ging hij toch naar buiten om te kijken welk gevaarlijk dier zich hier bevond. Het bleek een verdwaalde hond, die na een wandeling de weg niet meer terug had gevonden, en bedacht had dat deze tent wel een goede plek zou zijn om uit te rusten. In de ochtend maakten ze ons wakker met de boodschap ‘Kennen jullie deze?’ De hond (die liever bleek dan gedacht) werd door Richard mee uit wandelen genomen, en uiteindelijk werd de eigenaar gevonden onderaan de berg. Enkele weken later werden we blij verrast door de eigenaar van de hond, die ons ‘cinghiale’ (wild zwijn) kwam brengen, de hele vriezer vol in een keer.”

Agriturismo Crose in Spigno Monferrato

Meer weten over deze bijzondere plek? Neem een kijkje op de website agriturismocrose.com of op de Facebook-pagina.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!