• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Lago di Viverone, Piemonte

Heerlijke Italiaanse & zomerse cocktails

12 augustus 2014 door Aniek Rooderkerken

Vandaag de beste tips voor vijf Italiaanse & zomerse cocktails. Of je nu aan de Italiaanse Rivièra zit of in het regenachtige Nederland, deze vijf cocktails zijn eenvoudig te maken én heerlijk om te drinken!

Aperol Spritz

De Spritz kan niet ontbreken op dit lijstje. Het is een mix van witte wijn of prosecco, een bitter zoals aperol of campari, en een scheutje koolzuurhoudend water. Je hoeft alleen te kiezen of je aperol of campari gebruikt. Het Venetiaanse aperitief aperol is gemaakt van sinaasappel, rabarber en kruiden. Aperol is iets milder dan het bittere campari en heeft een lager alcoholpercentage. Schenk, in grote glazen met een paar ijsblokjes, de wijn of prosecco, de aperol of campari, en een scheut bruisend mineraalwater. Een schijfje sinaasappel of citroen maakt het helemaal af.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 75 ml witte wijn zoals Pinot Bianco of prosecco
  • 50 ml campari of aperol
  • een scheutje koolzuurhoudend water

Limoncello Spritz

Een fris alternatief is de Limoncello Spritz. Een limoncello is lekker na het eten, maar deze cocktail kan altijd! Vul hiervoor een wijnglas met crushed ijs. Voeg de limoncello en het koolzuurhoudend water toe en roer even. Garneer met een takje munt.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • crushed ijs
  • 50 ml limoncello
  • 100 ml koolzuurhoudend water
  • een takje munt

Negroni

Het schijnt dat de Negroni werd bedacht toen graaf Camillo Negroni aan een barman vroeg om in zijn Americano wat gin te doen in plaats van koolzuurhoudend water. Het bittere drankje is in ieder geval heerlijk! Vul voor een Negroni een glas met ijs en schenk alle ingrediënten erbij. Roer even en voeg een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 25 ml gin
  • 25 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Negroni Sbagliato

De Negroni Sbagliato is weer een variatie op de gewone Negroni. Volgens het verhaal voegde een barman onbewust prosecco toe in plaats van gin. De Negroni ‘Sbagliato’, de verkeerde Negroni, was geboren. Vul hiervoor een glas met ijs. Schenk de vermout en campari erbij. Schenk het glas langzaam vol met de prosecco. Roer voorzichtig en voeg ten slot nog een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 5 ml prosecco
  • 5 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Bellini

De Bellini is waarschijnlijk bedacht in Harry’s Bar in Venetië en vernoemd naar de vijftiende-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Bellini. Schenk de verse en gekoelde perzikpuree in een champagneflute of een recht glas. Schenk vervolgens de prosecco erbij en roer het mengsel voorzichtig.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 25 ml gekoelde witte-perzikpuree
  • 100 ml koude prosecco

Hugo

Een licht en fris aperitief op basis van prosecco is de Hugo, een drankje dat afkomstig is uit Bolzano en dat je dus vaak tegenkomt in de regio Trentino – Zuid Tirol. De Hugo maak je in een groot wijnglas met een paar blokjes ijs. Vervolgens schenk je hierbij de vlierbloesemsiroop en de droge prosecco. Voeg een schijfje citroen toe en een paar blaadjes verse munt. Wil je deze cocktail iets lichter, dan kun je optioneel wat licht bruiswater toevoegen.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 120 ml koude prosecco
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 30 ml bruisend mineraalwater
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 schijfje limoen
  • Takjes Munt
  • Paar blokjes ijs

Sgroppino

De Sgroppino is een frisse cocktail van citroenijs, wodka en prosecco. Laat het citroen sorbetijs iets zachter worden. Klop er vervolgens met een garde de wodka  doorheen. Schenk de prosecco bij het mengsel terwijl je blijft kloppen, zodat het drankje heel licht en schuimig wordt. Giet direct in gekoelde glazen en garneer met citroenschil of munt. Een iets simpelere versie van de Sgroppino maak je door een lepel sorbetijs in de glazen te scheppen en hierover een mengsel van gekoelde Prosecco en wodka te schenken.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 125 ml citroensorbetijs
  • 75 ml prosecco
  • 15 ml wodka
  • citroenschil of munt

Mimosa

De Mimosa is een frisse mix van twee delen prosecco (of een andere mousserende wijn) en een deel sinaasappelsap, versierd met een schijfje sinaasappel. De cocktail is uitgevonden rond 1925 in het Hôtel Ritz Paris en is vernoemd naar de mediterrane Mimosastruik, die in het voorjaar vol zit met pluizige gele bloemen. Zorg dat beide ingrediënten goed zijn gekoeld, en meng deze in een champagneflute. Eventueel kan je een scheutje cointreau toevoegen. Koud geserveerd is het drankje  heerlijk als aperitief, maar ook bijvoorbeeld bij een zomerse brunch.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 60 ml prosecco of andere mousserende wijn
  • 60 ml vers sinaasappelsap
  • 5 ml cointreau

Én een alcoholvrij alternatie: Crodino

Tip! Een leuk alcoholvrij alternatief is de Crodino, waarmee je heerlijke cocktails kan mixen. Van de Crodino on the rocks, tot de Crodino Spritz (mét alcohol), en de Crodino-Mandarijn Cocktail. Lees de recepten hier.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten

Dit vind je misschien ook leuk

Swirling karaf van VacuVinItaliaanse wijnen, ademende wijn en een wervelende karaf
6 heerlijke Italiaanse barbecue recepten6 heerlijke Italiaanse barbecue recepten
Leerboek Italiaans met als insteek kunst en koken

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De zomer aan het meer van Erica James

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023