• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Lago di Viverone, Piemonte

Heerlijke Italiaanse & zomerse cocktails

12 augustus 2014 door Aniek Rooderkerken

Vandaag de beste tips voor vijf Italiaanse & zomerse cocktails. Of je nu aan de Italiaanse Rivièra zit of in het regenachtige Nederland, deze vijf cocktails zijn eenvoudig te maken én heerlijk om te drinken!

Aperol Spritz

De Spritz kan niet ontbreken op dit lijstje. Het is een mix van witte wijn of prosecco, een bitter zoals aperol of campari, en een scheutje koolzuurhoudend water. Je hoeft alleen te kiezen of je aperol of campari gebruikt. Het Venetiaanse aperitief aperol is gemaakt van sinaasappel, rabarber en kruiden. Aperol is iets milder dan het bittere campari en heeft een lager alcoholpercentage. Schenk, in grote glazen met een paar ijsblokjes, de wijn of prosecco, de aperol of campari, en een scheut bruisend mineraalwater. Een schijfje sinaasappel of citroen maakt het helemaal af.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 75 ml witte wijn zoals Pinot Bianco of prosecco
  • 50 ml campari of aperol
  • een scheutje koolzuurhoudend water

Limoncello Spritz

Een fris alternatief is de Limoncello Spritz. Een limoncello is lekker na het eten, maar deze cocktail kan altijd! Vul hiervoor een wijnglas met crushed ijs. Voeg de limoncello en het koolzuurhoudend water toe en roer even. Garneer met een takje munt.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • crushed ijs
  • 50 ml limoncello
  • 100 ml koolzuurhoudend water
  • een takje munt

Negroni

Het schijnt dat de Negroni werd bedacht toen graaf Camillo Negroni aan een barman vroeg om in zijn Americano wat gin te doen in plaats van koolzuurhoudend water. Het bittere drankje is in ieder geval heerlijk! Vul voor een Negroni een glas met ijs en schenk alle ingrediënten erbij. Roer even en voeg een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 25 ml gin
  • 25 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Negroni Sbagliato

De Negroni Sbagliato is weer een variatie op de gewone Negroni. Volgens het verhaal voegde een barman onbewust prosecco toe in plaats van gin. De Negroni ‘Sbagliato’, de verkeerde Negroni, was geboren. Vul hiervoor een glas met ijs. Schenk de vermout en campari erbij. Schenk het glas langzaam vol met de prosecco. Roer voorzichtig en voeg ten slot nog een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 5 ml prosecco
  • 5 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Bellini

De Bellini is waarschijnlijk bedacht in Harry’s Bar in Venetië en vernoemd naar de vijftiende-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Bellini. Schenk de verse en gekoelde perzikpuree in een champagneflute of een recht glas. Schenk vervolgens de prosecco erbij en roer het mengsel voorzichtig.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 25 ml gekoelde witte-perzikpuree
  • 100 ml koude prosecco

Hugo

Een licht en fris aperitief op basis van prosecco is de Hugo, een drankje dat afkomstig is uit Bolzano en dat je dus vaak tegenkomt in de regio Trentino – Zuid Tirol. De Hugo maak je in een groot wijnglas met een paar blokjes ijs. Vervolgens schenk je hierbij de vlierbloesemsiroop en de droge prosecco. Voeg een schijfje citroen toe en een paar blaadjes verse munt. Wil je deze cocktail iets lichter, dan kun je optioneel wat licht bruiswater toevoegen.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 120 ml koude prosecco
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 30 ml bruisend mineraalwater
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 schijfje limoen
  • Takjes Munt
  • Paar blokjes ijs

Sgroppino

De Sgroppino is een frisse cocktail van citroenijs, wodka en prosecco. Laat het citroen sorbetijs iets zachter worden. Klop er vervolgens met een garde de wodka  doorheen. Schenk de prosecco bij het mengsel terwijl je blijft kloppen, zodat het drankje heel licht en schuimig wordt. Giet direct in gekoelde glazen en garneer met citroenschil of munt. Een iets simpelere versie van de Sgroppino maak je door een lepel sorbetijs in de glazen te scheppen en hierover een mengsel van gekoelde Prosecco en wodka te schenken.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 125 ml citroensorbetijs
  • 75 ml prosecco
  • 15 ml wodka
  • citroenschil of munt

Mimosa

De Mimosa is een frisse mix van twee delen prosecco (of een andere mousserende wijn) en een deel sinaasappelsap, versierd met een schijfje sinaasappel. De cocktail is uitgevonden rond 1925 in het Hôtel Ritz Paris en is vernoemd naar de mediterrane Mimosastruik, die in het voorjaar vol zit met pluizige gele bloemen. Zorg dat beide ingrediënten goed zijn gekoeld, en meng deze in een champagneflute. Eventueel kan je een scheutje cointreau toevoegen. Koud geserveerd is het drankje  heerlijk als aperitief, maar ook bijvoorbeeld bij een zomerse brunch.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 60 ml prosecco of andere mousserende wijn
  • 60 ml vers sinaasappelsap
  • 5 ml cointreau

Én een alcoholvrij alternatie: Crodino

Tip! Een leuk alcoholvrij alternatief is de Crodino, waarmee je heerlijke cocktails kan mixen. Van de Crodino on the rocks, tot de Crodino Spritz (mét alcohol), en de Crodino-Mandarijn Cocktail. Lees de recepten hier.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Liefde voor eten! Savour in BeetsterzwaagLiefde voor eten! Savour in Beetsterzwaag
Mercato Centrale - Foto © Aniek RooderkerkenCarciofi en kalfshoofden, de Mercato Centrale
Fratello & Sorella kookboekRecept: Madelievensoep uit het kookboek Fratello / Sorella

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De zomer aan het meer van Erica James

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten en krijg een gratis receptenboekje. Verder in deze editie: 10 tips voor Taormina, flaneren in Florence; de trotse pauwen van de Pitti Uomo, het mooiste van Mantova, recepten van De Zilveren Lepel en nog veel meer!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken om te lezen. Een ervan was Het intieme leven. Voor de fans van Niccolò Ammaniti!
Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een ja Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een jaar geleden zette ik voor het eerst voet op dit eiland en ik was meteen verliefd. De zee zo blauw dat het bijna onnatuurlijk is, prachtige natuur en steden vol historie, zoveel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. En het eten…. het water loopt me alweer in de mond. Vanavond heb ik een event van @interfacetourismnetherlands in Amsterdam waar ik weer even weg mag dromen bij dit geweldige plekje en ik kon het niet laten om er weer wat foto’s van afgelopen jaar bij te pakken.
De betovering van april door Elizabeth von Arnim. De betovering van april door Elizabeth von Arnim. 4 Britse vrouwen wisselen het grauwe, regenachtige Londen in voor een Italiaans kasteeltje in San Salvatore. Een heerlijke klassieker over een gelukzalige maand aan de Italiaanse Rivièra.
Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023