Vandaag de beste tips voor vijf Italiaanse & zomerse cocktails. Of je nu aan de Italiaanse Rivièra zit of in het regenachtige Nederland, deze vijf cocktails zijn eenvoudig te maken én heerlijk om te drinken!
Aperol Spritz
De Spritz kan niet ontbreken op dit lijstje. Het is een mix van witte wijn of prosecco, een bitter zoals aperol of campari, en een scheutje koolzuurhoudend water. Je hoeft alleen te kiezen of je aperol of campari gebruikt. Het Venetiaanse aperitief aperol is gemaakt van sinaasappel, rabarber en kruiden. Aperol is iets milder dan het bittere campari en heeft een lager alcoholpercentage. Schenk, in grote glazen met een paar ijsblokjes, de wijn of prosecco, de aperol of campari, en een scheut bruisend mineraalwater. Een schijfje sinaasappel of citroen maakt het helemaal af.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- ijs
- 75 ml witte wijn zoals Pinot Bianco of prosecco
- 50 ml campari of aperol
- een scheutje koolzuurhoudend water
Limoncello Spritz
Een fris alternatief is de Limoncello Spritz. Een limoncello is lekker na het eten, maar deze cocktail kan altijd! Vul hiervoor een wijnglas met crushed ijs. Voeg de limoncello en het koolzuurhoudend water toe en roer even. Garneer met een takje munt.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- crushed ijs
- 50 ml limoncello
- 100 ml koolzuurhoudend water
- een takje munt
Negroni
Het schijnt dat de Negroni werd bedacht toen graaf Camillo Negroni aan een barman vroeg om in zijn Americano wat gin te doen in plaats van koolzuurhoudend water. Het bittere drankje is in ieder geval heerlijk! Vul voor een Negroni een glas met ijs en schenk alle ingrediënten erbij. Roer even en voeg een schijfje sinaasappel toe.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- ijs
- 25 ml gin
- 25 ml campari
- 25 ml zoete vermout
- schijfje sinaasappel
Negroni Sbagliato
De Negroni Sbagliato is weer een variatie op de gewone Negroni. Volgens het verhaal voegde een barman onbewust prosecco toe in plaats van gin. De Negroni ‘Sbagliato’, de verkeerde Negroni, was geboren. Vul hiervoor een glas met ijs. Schenk de vermout en campari erbij. Schenk het glas langzaam vol met de prosecco. Roer voorzichtig en voeg ten slot nog een schijfje sinaasappel toe.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- ijs
- 5 ml prosecco
- 5 ml campari
- 25 ml zoete vermout
- schijfje sinaasappel
Bellini
De Bellini is waarschijnlijk bedacht in Harry’s Bar in Venetië en vernoemd naar de vijftiende-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Bellini. Schenk de verse en gekoelde perzikpuree in een champagneflute of een recht glas. Schenk vervolgens de prosecco erbij en roer het mengsel voorzichtig.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- 25 ml gekoelde witte-perzikpuree
- 100 ml koude prosecco
Hugo
Een licht en fris aperitief op basis van prosecco is de Hugo, een drankje dat afkomstig is uit Bolzano en dat je dus vaak tegenkomt in de regio Trentino – Zuid Tirol. De Hugo maak je in een groot wijnglas met een paar blokjes ijs. Vervolgens schenk je hierbij de vlierbloesemsiroop en de droge prosecco. Voeg een schijfje citroen toe en een paar blaadjes verse munt. Wil je deze cocktail iets lichter, dan kun je optioneel wat licht bruiswater toevoegen.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- 120 ml koude prosecco
- 30 ml vlierbloesemsiroop
- 30 ml bruisend mineraalwater
- 30 ml vlierbloesemsiroop
- 1 schijfje limoen
- Takjes Munt
- Paar blokjes ijs
Sgroppino
De Sgroppino is een frisse cocktail van citroenijs, wodka en prosecco. Laat het citroen sorbetijs iets zachter worden. Klop er vervolgens met een garde de wodka doorheen. Schenk de prosecco bij het mengsel terwijl je blijft kloppen, zodat het drankje heel licht en schuimig wordt. Giet direct in gekoelde glazen en garneer met citroenschil of munt. Een iets simpelere versie van de Sgroppino maak je door een lepel sorbetijs in de glazen te scheppen en hierover een mengsel van gekoelde Prosecco en wodka te schenken.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- 125 ml citroensorbetijs
- 75 ml prosecco
- 15 ml wodka
- citroenschil of munt
Mimosa
De Mimosa is een frisse mix van twee delen prosecco (of een andere mousserende wijn) en een deel sinaasappelsap, versierd met een schijfje sinaasappel. De cocktail is uitgevonden rond 1925 in het Hôtel Ritz Paris en is vernoemd naar de mediterrane Mimosastruik, die in het voorjaar vol zit met pluizige gele bloemen. Zorg dat beide ingrediënten goed zijn gekoeld, en meng deze in een champagneflute. Eventueel kan je een scheutje cointreau toevoegen. Koud geserveerd is het drankje heerlijk als aperitief, maar ook bijvoorbeeld bij een zomerse brunch.
Ingrediënten (voor 1 glas):
- 60 ml prosecco of andere mousserende wijn
- 60 ml vers sinaasappelsap
- 5 ml cointreau
Én een alcoholvrij alternatie: Crodino
Tip! Een leuk alcoholvrij alternatief is de Crodino, waarmee je heerlijke cocktails kan mixen. Van de Crodino on the rocks, tot de Crodino Spritz (mét alcohol), en de Crodino-Mandarijn Cocktail. Lees de recepten hier.
Geef een reactie