Vijf Italiaanse & zomerse cocktails

Vandaag de beste tips voor vijf Italiaanse & zomerse cocktails. Of je nu aan de Italiaanse Rivièra zit of in het regenachtige Nederland, deze vijf cocktails zijn eenvoudig te maken én heerlijk om te drinken!

Aperol Spritz

Aperol

De Aperol Spritz kan niet ontbreken op dit lijstje. Het Venetiaanse aperitief Aperol is gemaakt van sinaasappel, rabarber en kruiden. Het helder oranje en bitterzoete drankje is heerlijk ‘on the rocks’, maar ook in de cocktail Aperol Spritz. Hiervoor schenk je, in grote glazen met een paar ijsblokjes, 3 delen prosecco, 2 delen aperol en 1 deel bruisend mineraalwater. Een schijfje sinaasappel maakt het helemaal af.
Net even anders en iets minder zoet is de Aperol Soda; vul een glas met ijsblokjes, schenk hier Aperol over en vervolgens naar smaak een scheut bruisend mineraalwater. Garneer met een schijfje citroen.

Martini Royale

Martini_Royale_zomerse-cocktail

Een heerlijke verfrissende cocktail is de Martini Royale. Vul hiervoor een groot glas met ijs en schenk deze voor de helft vol met Martini Bianco of Martini Rosato. Vervolgens vul je de resterende helft van het glas met (Martini) Prosecco. Om de cocktail nét iets frisser te maken knijp je bij de Martini Bianco een partje limoen, of bij de Martini Rosato een partje sinaasappel, uit in de Martini Royale. Serveer met een partje limoen of sinaasappel en een takje munt.

Hugo

Hugo_zomerse-cocktail

Een licht en fris aperitief op basis van prosecco is de Hugo, een drankje dat afkomstig is uit Bolzano en dat je dus vaak tegenkomt in de regio Trentino – Zuid Tirol. De Hugo maak je in een groot wijnglas met een paar blokjes ijs. Vervolgens schenk je hierbij 50 ml vlierbloesemsiroop (te koop bij Dille & Kamille, de IKEA foodafdeling of een natuurvoedingswinkel) en 200 ml spumante of droge prosecco. Voeg een paar druppels citroensap toe, 1 schijfje citroen en een paar blaadjes verse munt. Wil je deze cocktail iets lichter, dan kun je optioneel wat licht bruiswater toevoegen.

Sgroppino

Sgroppino_zomerse-cocktail

Mijn volgende tip is de Sgroppino, een cocktail van citroenijs, wodka en prosecco. Voor zes glazen laat je het citroen sorbetijs iets zachter worden, in een mengschaal en buiten de ijskast, en klop je er met een garde 1,5 glas wodka  doorheen.  Schenk een fles Prosecco erbij terwijl je zo snel mogelijk blijft kloppen zodat het drankje heel licht en schuimig wordt. Giet direct in voorgekoelde champagneglazen en garneer met citroenschil of munt. Tip: gebruik geen blender of mixer, daar kan de prosecco niet tegen, en serveer direct!
Een iets simpelere versie van de Sgroppino maak je door een lepel sorbetijs in de champagneglazen te scheppen en hierover een mengsel van gekoelde Prosecco en wodka (verhouding 1 op 6) over te schenken.

Mimosa

Mimosa_zomerse-cocktail

De Mimosa is een frisse mix van twee delen champagne (of een andere mousserende wijn) en een deel sinaasappelsap, versierd met een schijfje sinaasappel. Zorg dat beide ingrediënten goed zijn gekoeld, en meng deze in een champagne flute. Koud geserveerd is het drankje  heerlijk als aperitief, maar ook bijvoorbeeld bij een zomerse brunch.
De cocktail is uitgevonden rond 1925 in het Hôtel Ritz Paris en is vernoemd naar de mediterrane Mimosastruik, die in het voorjaar vol zit met pluizige gele bloemen. Als extra’tje een leuke tip: Vries pitloze witte druiven in en gebruik deze als ‘ijsblokjes’ in een glas mousserende wijn

Én een alcoholvrij alternatie: Crodino

Tip! Een leuk alcoholvrij alternatief is de Crodino, waarmee je heerlijke cocktails kan mixen. Van de Crodino on the rocks, tot de Crodino Spritz (mét alcohol), en de Crodino-Mandarijn Cocktail. Lees de recepten hier.

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *