Home StedenFlorence De mooiste kunstwerken; Leonardo da Vinci’s Annunciatie in de Uffizi

De mooiste kunstwerken; Leonardo da Vinci’s Annunciatie in de Uffizi

door Aniek Rooderkerken
Leonardo da Vinci, De Annunciatie, Galleria degli Uffizi Firenze

De mooiste kunstwerken; Leonardo da Vinci’s Annunciatie in de Uffizi

Het eerste werk dat Leonardo da Vinci zelfstandig maakte, zonder hulp van zijn leermeester Andrea del Verrocchio, is waarschijnlijk de Annunciatie die nu te bewonderen is in de Uffizi in Florence. Da Vinci werkte er van 1472 tot 1475 aan, en het schilderij is dan ook tot in detail uitgewerkt en heeft talloze verborgen betekenissen. Het verhaal is duidelijk: op 25 maart betreedt de Aartsengel Gabriël de tuin van de Maagd Maria en onderbreekt haar bij het lezen van de Bijbel. Hij verkondigt haar dat ze in verwachting is van de Zoon van God.

Leonardo da Vinci, De Annunciatie, Galleria degli Uffizi Firenze detail Maria
Verschillende elementen op het schilderij helpen je op de betekenis nog verder te interpreteren. Zo staat de witte lelie in Gabriëls hand symbool voor de zuiverheid en maagdelijkheid van Maria, en wordt hierdoor de boodschap van de onbevlekte ontvangenis nogmaals onderstreept. De vele bloemen in de tuin van een Florentijns paleis vertellen je dat de scene plaatsvindt in Nazareth, dat immers “bloem” betekent. In de verte, achter Gabriël en Maria, zie je een havenstad. Misschien verwijst dit wel naar Maria, die in deze tijd ook als “stella maris” (ster van de zee) bekend stond? Naast de verborgen betekenissen van het werk is het technisch prachtig geschilderd, kijk maar eens naar het portret van Maria. En vind je ook niet dat het nevelige en magische landschap op de achtergrond al aardig “Leonardesque” is?

Leonardo da Vinci, De Annunciatie, Galleria degli Uffizi Firenze detail
Over de vleugels van de engel op Leonardo da Vinci’s Annunciatie is ook een verhaal te vertellen: Zo jong als hij was, was Leonardo al erg geïnteresseerd in het observeren van de natuur. Door goed te kijken naar hoe een vogel in vlucht zijn vleugels gebruikt, wist Leonardo de vleugels van de engel ook de suggestie van beweging mee te geven. Kijk eens goed hoe prachtig de vleugels zijn weergegeven! Alsof de engel ieder moment weer op kan vliegen!

Leonardo da Vinci, De Annunciatie, ca. 1473 1475, Galleria degli Uffizi Florence

Lees ook: de schilderijen van Leonardo da Vinci!

Leonardo da Vinci, De Annunciatie, Galleria degli Uffizi Firenze

Meer lezen:

Laat een bericht achter!