Home Kunst & CultuurBoekentips Toscane, Umbrië en De Marken: de mooiste plekken van Midden-Italië

Toscane, Umbrië en De Marken: de mooiste plekken van Midden-Italië

door Aniek Rooderkerken
Dominicus regiogids - Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Toscane, Umbrië en De Marken: de mooiste plekken van Midden-Italië

“Wie rondtrekt in Midden-Italië wordt zich al heel snel bewust van de lange geschiedenis die zich op vele plaatsen nadrukkelijk laat zien. In de meestal zeer goed bewaarde middeleeuwse steden kun je je het stadsleven van toen nog goed voorstellen. De kerken zijn religieuze centra, maar ook objecten van trots voor de steden en de bewoners. Hun raadhuizen weerspiegelen vanbuiten en vanbinnen de middeleeuwen en vroegmoderne tijd.”

Toscane: kunstschatten in de grootste tuin van Europa

De quote komt uit de Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken door Herman Belien, welk zich focust zich op centraal Italië. Het bekende en geliefde Toscane, maar ook de regio’s Umbrië en de Marken die recent nog werden opgeschikt door een verwoestende aardbeving. De gids is een aanrader voor wie een van deze regio’s bezoekt.

De gids opent met een beknopte geschiedenis van Midden-Italië, een uitleg over kunst en cultuur, landschap en bewoners, eten en drinken. Vervolgens is er ruim aandacht voor kunststad Florence. Niet vreemd, want deze stad aan de Arno is voor iedere kunstliefhebber een must-see. Hoewel ik maanden in Florence heb gewoond, ben ik nog lang niet uitgekeken op de vele musea met haar kunstschatten en raak ik nog steeds onder de indruk van de rijke geschiedenis van de stad.

Na een ruime inleiding op de geschiedenis van Florence zijn de hoofdstukken verdeeld per stadsdeel, zoals “rond de Piazza Santissima Annunziata” of “Langs de Arno”. Hiermee is de gids een mooi naslagwerk voor een stadswandeling. Naast een ruime beschrijving van de monumenten, musea en bezienswaardigheden is er ook aandacht voor de bekende inwoners die hun stempel op de stad hebben gedrukt. De Medici, Brunelleschi, Machiavelli.

Na Florence trekken we naar Fiesole, de villa’s van de familie de’ Medici, Prato en het Chiantigebied. Ook het misschien minder bekende Certaldo, het fraai op de heuvel gelegen stadje waar Boccaccio heeft gewoond, of Prato met zijn indrukwekkende Dom. Richting Zuid-West Italië beschrijft de gids plaatsen als Livorno of Populonia, in de tijd van de Etrusken een belangrijke havenplaats, en vervolgens steden als Siena en Arezzo.

Dominicus regiogids - Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Het mooiste landschap van Italië

“Golvende heuvels bedekt met olijfboomgaarden, zonnebloemvelden, cipressen en lange rijen druivenstokken. Toscane wordt wel het mooiste landschap van Italië genoemd. Maar het schoon van deze streek blijft niet beperkt tot de natuur. Naast interessante architectuur biedt Toscane een veelheid aan musea met rijke collecties, waarvan sommige tot de beroemdste ter wereld behoren. Umbrië geldt als het `groene hart van Italië. Talrijke bossen liggen op de hellingen van de Apennijnen, die dwars door deze streek lopen. Ook Umbrië biedt veel stedenschoon. Plaatsen als Assisi en Orvieto behoren tot de mooiste en boeiendste van Italië. Zeer de moeite waard om te bezoeken is ook de provincie De Marken met prachtige steden als Urbino en Ascoli Piceno en een prachtig zandstrand.”

Umbrië en De Marken

Umbrië en De Marken komen er slechter vanaf. Hoewel deze hoofdstukken zet zo goed beschreven zijn als Toscane, zijn ze een stuk beknopter. Ik had graag meer informatie over deze twee minder bekende regio’s gezien.  De gids start zijn beschrijving met Perugia, de grootste stad van Umbrië. Van hieruit trek je uiteraard naar de belangrijke archeologische vondst Ipogeo dei Volumni, het Trasimeense Meer, Città di Castello en Gubbio. Assisi, de stad van Sint-Franciscus, Orvieto en omstreken. In de hoofdstukken over De Marken komen minder bekende plaatsen aan bod. Uiteraard Urbino en Pesaro, maar ook San Marino, San Leo, Senigallia of Loreto.

Dominicus regiogids - Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken

De Dominicus regiogids Toscane, Umbrië en de Marken is een reisgids zoals ik hem graag zie: met het accent op kunst en geschiedenis. Geschreven met een goede dosis enthousiasme en vooral veel (cultuur)historische kennis. De reisgids heeft meer diepgang dan de reguliere gidsen, voorziet ruimschoots in alle (historische) informatie die je zou willen hebben tijdens je reis. Over landstreken en steden, personen en kunstwerken. De gids is hiernaast ook nog eens fijn en helder vormgegeven.

Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken
Herman Belien
Ebook € 7,99 & Paperback € 24,95
Uitgever: Dominicus

Dominicus regiogids - Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken, Herman Belien

Meer lezen:

Laat een bericht achter!