Home Italië Livigno in de zomer, sportief paradijs in de bergen

Livigno in de zomer, sportief paradijs in de bergen

door Aniek Rooderkerken
Livigno in de zomer

Livigno in de zomer, sportief paradijs in de bergen

Wanneer de wintersporters Livigno verlaten komt een groen landschap onder de sneeuw vandaan. Ruige bergen boven alpenweiden vol veldbloemen. Wist je dat Livigno de sportschool van de Alpen wordt genoemd? Het is namelijk een paradijs voor wandelaars, fietsers of voor wie gewoon van de rust en natuur wil genieten. Livigno in de zomer!

Op de e-bike

Met de Livigno Bike Pass kunnen fietsers gebruik maken van de skiliften. Zo heb je ontzettend veel fietsroutes om uit te kiezen. Boven op de berg lopen fijne flow trails. Je kan ook een mooie tour maken: van cross-country tot een rustige tocht in het dal en van steile hellingen tot snelle afdalingen.

e-Mountainbiken in Livigno, foto Fabio Borga
Over de paden door het dal. Foto Fabio Borga

Fietsen in de bergen kan nog behoorlijk pittig zijn. Daarom is het zo fijn dat je in Livigno e-mountainbikes kan huren. Ik probeerde het uit en was positief verrast! Het is een fijne activiteit voor het hele gezin. In Livigno vind je namelijk mountainbikesroutes voor beginners tot gevorderden.

Er zijn verschillende winkels in het dorp die e-mountainbikes verhuren en er zijn speciale bike hotels en appartementen. Je kan zelf op pad gaan op de verschillende fietsroutes of een excursie maken met een gids. Goede tip: bij de speciale fiets accommodaties kan je van 14 tot 29 september profiteren van de Bike Pass Free. Zo kan je gratis gebruik maken van de skiliften die je naar verschillende fietspaden brengen!

Hiken naar grote hoogtes

Livigno heeft nog meer bijnamen: wat dacht je van Little Tibet? Wandelaars kunnen hier namelijk hun hart ophalen. Je wandelt naar een berghut voor een fijne lunch of maakt een extreme trekking op grote hoogte.

Wandelen in Livigno
Wandelen in Livigno

In Livigno wandelde ik over bergrichels, met diepe afgronden links sn rechts van me. Maar ook over bergweiden waar bruingrijze koeien graasden en bergmamotten zich verscholen. En een van de mooiste wandelingen die ik maakte voerde me naar het kleine bergmeer Lach dal Vach. Het water is belachelijk blauw. 

Het kleine bergmeer Lach dal Vach. Het water is belachelijk blauw.
Het kleine bergmeer Lach dal Vach. Het water is belachelijk blauw.

Je kan hier in complete vrijheid wandelen en als je echt avontuurlijke wandelingen wil maken ga je op pad met een Alpine Guide. In de zomer neem je vanuit het dal de skilift omhoog, zo kan je over de bergrichels wandelen, met een spectaculair uitzicht.

Zen op de bergrug

Helemaal een met de natuur wordt je wanneer je een meditatieve wandeling maakt met yoga oefeningen.

Yoga in Livigno. Foto door Fabio Borga
Yoga in Livigno. Foto door Fabio Borga

Om 6 uur ‘s ochtends neem ik de Carosello 3000 gondola. Zo kan ik op bijna 3000 meter hoogte de zon zien opkomen. Met een instructeur maak ik een meditatieve wandeling. Zo nu en dan stoppen we om Asana Yoga oefeneningen te doen, met uitzicht op de vallei of de bergen. Helemaal in harmonie met de natuur.

Apenkooien in het bos!

Een leuke activiteit voor het hele gezin is het Larix Park Livigno. Je volgt een avontuurlijk parcours tussen de boomtoppen.

Larix Park Livigno
Larix Park Livigno

In het Larix Park voelt iedereen zich weer even kind. In een oud lariksbos zijn acht touwbanen tussen de bomen opgehangen. Je trekt een harnas aan, zekert je, en dan klim en klauter je over het hele parcours. Je loopt voorzichtig over houten hangbruggen, hangt aan kabels of netten, en zoeft via een zipline weer omlaag. Het is nog behoorlijk pittig maar de tijd vliegt voorbij. Er zijn ook routes voor kinderen uitgezet.

Even ontspannen?

En na al die lange dagen fietsen en wandelen kan je heerlijk ontspannen. Wellness centrum Aquagranda is één van de grootste en hoogstgelegen wellness centra van Europa. Hier kan je ronddobberen in een zoutwaterbad of bijkomen in het Turkse stoombad. Niet verkeerd, toch?

Meer lezen:

1 comment

Jenny 3 augustus 2019 - 10:45

Ik zag op je FB al wat foto’s voorbij komen, het ziet er zo gaaf uit! Ik ken dit gebied niet als wintersportgebied,
Maar als ik dit zo zie zou ik denk ik liever in de zomer gaan. Er is zo veel te doen.

Reply

Laat een bericht achter!