Home Italië Wijnhuizen, citroenen en een helderblauw Gardameer

Wijnhuizen, citroenen en een helderblauw Gardameer

door Aniek Rooderkerken
Vakantie aan het Gardameer

Wijnhuizen, citroenen en een helderblauw Gardameer

Neem tijdens een vakantie aan het Gardameer een frisse duik in het diepblauwe water. Of volg vanuit Bardolino de wijnroute de Strada del Vino langs tal van wijngaarden- en kelders. Proef ook de middeleeuwse sfeer in historische stadjes rondom het grootste meer van Italië en vergaap je aan de vele bezienswaardigheden, waaronder het citroenhuis Limonaia del Castel in Limone sul Garda.

Vakantie aan het Gardameer

Wie een zonvakantie aan het Gardameer wil doorbrengen, kan de auto pakken naar Noord-Italië. Zie je liever op een meer ontspannen manier het Noord-Italiaanse landschap aan je voorbij trekken, dan is een hotel inclusief busreis naar Italië ook een goede optie. Ideaal en voordelig! De omgeving van het grootste meer van Italië staat bekend om de verscheidenheid aan landschappen. De blauwe kleur van het water geeft een mooi contrast met de groene kleur van de omliggende heuvels en de vele citroenbomen met kleurrijke vruchten.

Rondom het Gardameer vind je verschillende middeleeuwse città (steden) als Malcesine en Garda, maar ook vind je er tal van verscholen borghi (dorp) zoals Lazise en Peschiera del Garda in het zuidoosten van het meer. Ook de goudgele stranden aan de oevers van het Gardameer mogen er wezen. Hier kun je tijdens een vakantie aan het Gardameer onbezorgd genieten van de zon die schittert in het water.

Vakantie aan het Gardameer
Vakantie aan het Gardameer

Wijntour langs het Gardameer

Naast prachtige steden en dorpen vind je rondom het Gardameer ook heel wat wijnhuizen waar heerlijke wijnen worden geproduceerd. Een van de bekendste wijnsteden – en tevens bekend om een eigen wijnfestival Festa dell’uva e del vino – is Bardolino. Deze stad aan de zuidoostkant van het Gardameer staat bekend om de productie van de gelijknamige fruitige, rode wijn en een bezoek aan het Museo del Vino van wijnhuis Zeni is dan ook een absolute must tijdens een vakantie in Bardolino.

In het glooiende achterland van Bardolino, met uitgestrekte wijnvelden en eeuwenoude olijfbomen, voeren ook diverse wijnroutes, waaronder de Strada del Vino. Rijd tijdens een autovakantie in Italië langs verschillende wijngaarden en wijnboerderijen, waar je de heerlijke Bardolino-wijn kunt kopen en proeven. Salute!

Kust van de citroenen

Op de hellingen rondom het Gardameer groeien en bloeien citrusvruchten volop. Met name aan de westelijke oever, tussen Limone sul Garda en Salò, worden veel citroenen geteeld. Dit stukje Gardameer kreeg dan ook de bijnaam Riviera dei Limoni, ofwel de ‘Kust van de citroenen’.

Vanaf het meer heb je een prachtig uitzicht op Limone sul Garda, waar de limonaia (citroenkassen) de stad een zonnige gele aanblik geven. Hier kun je alles leren over het verleden van de citroenteelt in Limone sul Garda. Volg in het historische centrum door smalle straatjes de wegwijzers naar het hoger gelegen Limonaia del Castel, een citroenhuis dat dienst doet als museum. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over het Gardameer en het bergmassief Monte Baldo. Hoe kun je hier een vakantie aan het Gardameer beter afsluiten dan met een ijskoude limoncello op het terras aan de kade langs het meer?

Tips voor vakantie Gardameer
Tips voor vakantie Gardameer

Op familievakantie naar het Gardameer

Zijn de kinderen mee tijdens een vakantie aan het Gardameer? Naast een grote hoeveelheid aan middeleeuwse steden, dorpen en wijnhuizen vind je rondom het Italiaanse meer ook tal van attractieparken, waaronder Gardaland. Vanuit het hotel in Peschiera del Garda rijd je in zo’n 10 minuten naar dit grootste pretpark van Italië, gelegen in Castelnuovo del Garda. Vanwege de talloze (water)attracties en spetterende shows vervelen de kids zich geen moment.

Ook leuk om te doen tijdens een familievakantie met kinderen: pak vanuit het dorp Malcesine de indrukwekkende kabelbaan die je naar de top van de Italiaanse bergketen de Monte Baldo brengt. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over een groot deel van het Gardameer en bij helder kun je zelfs de Dolomieten zien.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!