• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
15x de leukste eetadressen in de Quadrilatero in Bologna

8x de leukste eetadressen in de Quadrilatero in Bologna

5 december 2021 door Aniek Rooderkerken

Bologna ontdek je etend. Het culinaire hart van deze stad is de Quadrilatero; een verzameling smalle straatjes tjokvol delicatessenzaken. Local Laura Rodio wijst ons de weg naar de leukste eetadressen in de Quadrilatero in Bologna.

Het kloppende, oude hart van Bologna is de Quadrilatero, dat letterlijk ‘4 kanten’ betekent. Vlak bij het elegante Piazza Maggiore vind je in dit levendige buurtje allerlei bars, osterie en de gerenoveerde en overdekte markt Mercato di Mezzo; waar je kunt proeven van de lekkerste drankjes, kazen en vleeswaren. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke wijk van Bologna. Niet alleen vanwege de markt of om een hapje te eten, maar ook omdat er de universiteit, het financiële centrum van de stad, ziekenhuizen en theaters gevestigd waren. Ook de Due Torri, de 2 torens (voluit de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda) die nog steeds de skyline van Bologna bepalen, vind je hier. 

Wat lees je in deze blog

  • Prachtig gevulde delicatessenzaken 
  • 1/ Paolo Atti & Figli
  • 2/ Tamburini
  • 3/ Drogheria Gilberto
  • 4/ Salumeria Simoni
  • 5/ Antica Aguzzeria del Cavallo
  • 6/ Antico Panificio Armando Priori
  • 7/ Zerocinquantino
  • 8/ Osteria del Sole
  • Meer lezen?

Prachtig gevulde delicatessenzaken 

In de oude, smalle straten; Via Drapperie, Via Pescherie Vecchie en Via Clavature (vernoemd naar de bedrijven en ambachten die van oudsher aanwezig waren zoals draperieën, visverkopers en sleutelmakers) bruist het van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond. De prachtig gevulde delicatessenzaken die je hier in overvloed vindt, zijn dé plek om kennis te maken met enkele van de bekendste specialiteiten van de stad. Van salumi zoals mortadella, prosciutto en salame rosa tot tigelle, tortellini en torta di riso (de traditionele custard-rijstcake).

1/ Paolo Atti & Figli

Een bezoek aan Bologna zou niet compleet zijn zonder tortellini te proberen. Hier, in een van de meest historische en karakteristieke winkels van Italië, praktisch in de schaduw van de twee torens, maken Paolo Atti en zijn familie al meer dan 150 jaar pasta, brood en gebak. Een prachtig verpakt pakket, met vers gemaakte ambachtelijke tortellini of een van hun beroemde taarten, zoals de torta di riso of certosino (een gekruide cake met donkere chocolade, gekonfijt fruit, honing, noten en wijn), is het perfecte souvenir. Eigenlijk is alleen hun etalage al een bezoekje waard. 

Paolo Atti & Figli heeft twee winkels: de grotere in Via Caprarie 7 en de andere in Via Drapperie 7

2/ Tamburini

Al bijna een eeuw lang kun je hier dineren in het restaurant of bij de delicatessenbalie wat van de heerlijke mortadella IGP of culatello (die is gemaakt van lokaal varkensvlees en op de traditionele manier is gezouten zonder conserveermiddelen) inslaan om mee naar huis te nemen. Probeer ook de salame rosa, een minder bekende en moeilijker te vinden specialiteit van Bologna die dateert uit de zestiende eeuw. Ondanks zijn naam is het niet zozeer een salame, maar eerder een langzaam geroosterde ham, gemaakt van grote stukken varkensschouder, -bout en -kaak. 
Via Caprarie 1

De leukste eetadressen in de Quadrilatero in Bologna

3/ Drogheria Gilberto

Meer dan 100 jaar al heeft Gilberto 2 winkels naast elkaar. Één die dienstdoet als wijnwinkel die wijnen van over de hele wereld verkoopt. En de ander is volledig gewijd aan schoonmaakproducten. Je vindt er prachtige houten borstels in elke vorm en grootte. Plus andere mooie keuken- en huishoudelijke artikelen. Van kleine houten lepels tot glazen rietjes en truffelborstels. 
Via Drapperie 5 (hoek van Via Pescherie Vecchie)

4/ Salumeria Simoni

Dit is een prachtig gevulde delicatessenwinkel met het beste uit de regio. Van superlekkere mortadella en salame rosa tot ambachtelijk gemaakte pasta (tortellini, ravioli en balanzoni; groene tortelloni gevuld met mortadella en ricotta en heerlijk geserveerd met ragù). Kaasliefhebbers kunnen ook kiezen uit een goede selectie van lokale en regionale kazen, met name Parmigiano Reggiano DOP, van stravecchio – veertig maanden oud – tot kazen die alleen gemaakt zijn van Bruna-koemelk of Vacche Rosse-melk. 
Via Drapperie 5/2a

5/ Antica Aguzzeria del Cavallo

Deze winkel van bijna 250 jaar oud is al 6 generaties in handen van dezelfde familie. Eeuwenlang hebben ze voor de hele de stad messen geslepen. En nog altijd staan ​​ze bekend om hun uitstekende selectie messen en pastagereedschap. 
Via Drapperie 12

6/ Antico Panificio Armando Priori

Deze kleine bakkerij, die al meer dan een eeuw aan de mooie straat Via Clavature ligt, is een juweeltje. Zoet gebak zoals maritozzi (broodjes met gedroogd fruit gevuld met room), ofelle (bladerdeeg gevuld met custard en appels), klassieke taarten zoals torta di riso, hartige grissini (soepstengels) met tomaat, maar ook historische streekbroden en handgemaakte tortellini zijn hier allemaal te vinden. 
Via Clavature 22

7/ Zerocinquantino

Dit is een moderne plek om te proeven van een Bolognese klassieker: tigelle, kleine, ronde, platte focaccia-achtige broden die worden bereid in een speciale pan en vervolgens gevuld en warm worden gegeten. Probeer een tigella met ansjovis en squacquerone (een zachte kaas), met culatello arrosto (geroosterde culatello) en auberginepaté of met pesto montanaro, een smaakvolle mix van varkensvet, knoflook en rozemarijn met geschaafde Parmezaanse kaas. 
Via Pescherie Vecchie 3/e

8/ Osteria del Sole

In een kleine zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie is deze unieke osteria een levend overblijfsel van de historische Quadrilatero. Sinds 1465 is er weinig veranderd. Je bestelt een glaasje wijn en als je iets wilt eten, neem je dat zelf mee. Er is een kleine binnenplaats, maar ook het interieur vol vintage-vondsten die nét niet matchen is charmant. 
Vicolo Ranocchi 1, zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie

Meer lezen?

In De Smaak van Italië lees je nog 7 eetadressen in de Quadrilatero in Bologna. Het nieuwe magazine van De Smaak van Italië bestel je gemakkelijk op deze pagina. Ook kun je hier een abonnement afsluiten. Lees ook over de scheve torens van Bologna: Asinelli en Garisenda, en 6 musea in Bologna die je bezocht móet hebben!

Disclaimer: dit artikel over de Quadrilatero in Bologna ontstond in samenwerking met De Smaak van Italië. Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van deze links, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou. 

Categorie: Bologna, Emilia-Romagna, Italië, Noord-Italië, Restaurants, Steden

Dit vind je misschien ook leuk

David van BerniniMythen in marmer gevangen: David
Benozzo Gozzoli, De processie van de Santi Re Magi in FlorenceDe processie van de Santi Re Magi in Florence
Schoonheid en Schande, Sarah DunantDe Borgia in beeld: Schoonheid en schande

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Bloemen van steen door Ilaria Tuti – recensie

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022