6 musea in Bologna die je bezocht móet hebben!

Met meer dan 50 musea is het nog lastig kiezen wat je onderneemt tijdens je stedentrip naar Bologna, in Emilia-Romagna. In de verschillende musea ontdek je Etruskische artefacten, een marmeren standbeeld van Bonifatius VIII, panelen van Giotto en Parmigianino, fresco’s door Caracci en Guido Reni. In de meer merkwaardige en verrassende musea zie je echter ook een wassen Adam en Eva of manuscripten van de jonge Mozart. Hierom geven wij je als tip de 6 musea in Bologna die je móet bezoeken!

MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna

Het MAMbo Modern Art Museum heeft een permanente collectie Italiaanse kunst van de Tweede Wereldoorlog tot heden. Het museum werkt vaak samen met academische en culturele instellingen en nodigt wetenschappers uit om het debat over de hedendaagse cultuur te stimuleren. Gevestigd in het gebouw van de voormalige ‘Forno del Pane” is het MAMbo is een ware fabriek van creativiteit. De 9500 vierkante meter tentoonstellingsruimte omvat een permanente collectie die is georganiseerd in negen thematische gebieden zoals ‘Arte e ideologia’ en ‘Arte Povera e dintorni’.

MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna, Via Don Minzoni 14 – 40121 Bologna

MAMbo is the Bologna Modern Art Museum.

MAMbo is the Bologna Modern Art Museum.

Palazzo Pepoli

Palazzo Pepoli, het Museum van de Geschiedenis van Bologna, is voor Italiaanse begrippen heel modern. Anders dan de musea zoals je ze meestal aantreft in Italië. Recent is het museum gerenoveerd door architect Mario Bellini, die voor de bezoekersinformatie multimedia-elementen introduceerde. Een ‘virtueel theater’ maakt het mogelijk om een 3D-film te bekijken waarin je door de geschiedenis van Bologna wordt gevoerd. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de stad en haar inwoners, van de ‘Felsina etrusca’ tot de hedendaagse tijd, met thema’s als ‘De renaissance van de familie Bentivoglio’, ‘Bologna de geleerde’ en ‘Stad van water’. Een -zeker voor Italië- uniek en innovatief museum.

Palazzo Pepoli. Museo della Storia di Bologna  Via Castiglione 8 – 40124 Bologna (BO)

Museo Civico Archeologico

Meer dan 200.000 objecten die vooral in de omgeving van Bologna zijn opgegraven, vonden hun weg naar het Museo Civico & Archeologico. Hier vind je een groot aantal Etruskische en Romeinse artefacten tot een enorme Egyptische en numismatische collectie. Ondergebracht in het voormalig Ospedale della Morte, werd het museum geopend om de collecties van de Universiteit van Bologna te tonen. Tegenwoordig herbergt het museum onder meer het reliëf van het graf van Horemheb, een beeld van Uahibra en een verzameling van Romeinse grafmonumenten en stelae, mijlpalen.

Museo Civico Archeologico, Via dell’Archiginnasio, 2 Bologna

Museo Civico Archeologico

Museo Civico Archeologico

Musei di Palazzo Poggi

Een opmerkelijk museum is gevestigd in Palazzo Poggi, tevens het hoofdkwartier van de Universiteit van Bologna. In het museum bekijk je op zijn minst bijzondere tentoonstellingen als ‘De anatomische wassen beelden van Ercole Lelli’ en ‘De school van de verloskunde’. Toegankelijker zijn de ruimte met kostbare modellen van schepen uit de 17e en 18e eeuw, geografische kaarten uit dezelfde periode, en de zalen vol instrumenten die worden gebruikt door de astronomen, als telescopen, globes en een armillairsfeer. Met recht een van de meest bijzondere musea van Bologna.

Musei di Palazzo Poggi – Via Zamboni 33 – 40126 Bologna (BO)

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Niet ver van Le Due Torri (hét symbool van Bologna) ligt Pinacoteca Nazionale, in het voormalige Noviziato Gesuita di Sant’Ignazio. Het museum toont voornamelijk werken van kunstschilders uit de 13e tot de 18e eeuw, afkomstig uit Emilia-Romagna, die een band hadden met de stad. Hieronder een aantal bekende namen als Rafaël Santi, Cima da Conegliano, Lorenzo Costa, Pietro Perugino, Annibale Carracci en Guido Reni. Je ontdekt er ook werken uit de Lage Landen, zoals De geseling van Christus door Denys Calvaert. Het gebouw herbergt ook de Accademia delle Belle Arti en Sopraintendenza per il Patrimonio Storico Artistico ed Etnoantropologico.

Pinacoteca Nazionale Bologna, Denijs Calvaert (1540-1619), De geseling van Christus

Pinacoteca Nazionale Bologna, Denijs Calvaert (1540-1619), De geseling van Christus

Pinacoteca Nazionale di Bologna, Via delle Belle Arti 56, 40126 Bologna

Palazzo Fava. Palazzo delle Esposizioni

De eerste verdieping van Palazzo Fava werd van fresco’s voorzien door de broers Caracci – Ludovico, Agostino en Annibale – aan het begin van hun carrière. De collecties oude kunst van de de Fondazione Carisbo worden hier ondergebracht. Op de overige verdiepingen is een moderne kunstcollectie te zien, met werken van Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Gino Severini, Felice Casorati, Mario Sironi, Giorgio de Chirico, Filippo de Pisis, Giorgio Morandi, Arturo Martini and Lucio Fontana. De tentoonstellingsruimte wordt regelmatig gebruikt als een expositiecentrum en sinds kort is er een literair café.

Palazzo Fava. Palazzo delle Esposizioni, Via Manzoni 2 – 40121 Bologna

Welk museum in Bologna zou jij graag bezoeken?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!