• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Recept voor Risotto met chorizo

Recept voor risotto met chorizo, doperwten en spinazie

7 juni 2023 door Aniek Rooderkerken

Anna Kaptein van Aan tafel bij Anna deelt een heerlijk recept voor risotto met chorizo, doperwten en spinazie met ons. “Risotto is een heerlijk eenpansgerecht waarmee ik graag varieer. Lekker met verschillende smaakmakers en groentesoorten.“

Wat is risotto en waar komt het vandaan

Risotto is een traditioneel Italiaans gerecht. Risotto komt van oorsprong uit het noorden van Italië, namelijk de regio Lombardije, waar rijst een belangrijk landbouwproduct is. Het rijstgerecht wordt bereid met speciale rijstsoorten, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone Nano, te koken in bouillon. Het is te herkennen aan zijn romige textuur en wordt vaak gecombineerd met verschillende ingrediënten, zoals groenten, vlees, vis, schelpdieren, kaas en kruiden, om zo verschillende smaakvolle risottovarianten te creëren.

De bereiding van risotto omvat het langzaam toevoegen van bouillon aan de rijst terwijl deze constant wordt geroerd, waardoor de rijstkorrels gelijkmatig gaar worden en deze zetmeel afgeven, wat zorgt voor de romige structuur. Het resultaat is een heerlijk gerecht met een rijke smaak en een smeuïge textuur.

Risotto is een geliefd gerecht in de Italiaanse keuken en wordt vaak beschouwd als comfortfood. De risotto wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook worden gebruikt als bijgerecht of als basis voor andere gerechten.

Risotto met chorizo

Deze risotto met chorizo is een lekkere combinatie van smaken. Omdat chorizo een pittige en hartige worst is met een uitgesproken smaak, combineert dit goed met de romige en zachte rijst. Omdat je de chorizo als eerste even knapperig bakt en later pas weer toevoegt aan de risotto, voegt het ook een lekkere knapperige textuur toe aan het gerecht. De spinazie en doperwten voeg je pas bijna aan het einde toe aan de risotto. Tevens zorgen de spinazie en doperwten dat het een echte lente risotto wordt met een flinke portie groenten erin.

Op mijn eigen blog, Aan tafel bij Anna, maak ik ook graag risotto, maar dan veelal vegetarische risotto. Zoals bijvoorbeeld deze Paddenstoelen risotto met andijvie.

Benodigdheden:

  • pan met dikke bodem
  • pan voor bouillon
  • snijplank
  • vergiet
  • soeplepel
  • koksmes
  • houten lepel

Recept:

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram chorizo worst
  • 300 gram risotto rijst
  • 150 gram verse spinazie
  • 250 gram doperwten (diepvries)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 120 ml droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de schil van de chorizo en snijd de chorizo in kleine blokjes.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de blokjes
    chorizo tot ze knapperig zijn. Haal de chorizo uit de pan en leg deze op een bord,
    maar laat het vet in de pan achter.
  3. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe aan de pan. Bak de fijngehakte ui en knoflook
    in het achtergebleven vet tot ze zacht en glazig zijn.
  4. Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed zodat de korrels bedekt zijn met olie
    en ui. Bak de rijst een minuutje mee, zodat deze lichtjes glazig wordt.
  5. Voeg de witte wijn toe aan de pan en roer tot de wijn bijna volledig is opgenomen
    door de rijst.
  6. Begin met het toevoegen van de groentebouillon, ongeveer 1 soeplepel per keer. Blijf
    regelmatig roeren en voeg pas een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige bijna is
    opgenomen door de rijst. Ga door met dit proces tot de rijst al dente is en een romige
    textuur heeft gekregen. Dit duurt meestal ongeveer 20-25 minuten.
  7. Voeg zodra de rijst bijna gaar is de doperwten en de spinazie toe en roer goed door.
  8. Voeg 2/3 van de gebakken chorizo weer toe aan de risotto en roer goed door.
  9. Haal de pan van het vuur en voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer tot de
    kaas is gesmolten en goed gemengd.
  10. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Garneer met de overgebleven blokjes
    gebakken chorizo.
Recept voor Risotto met chorizo

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Baglietti Extra Dry Prosecco N°10Proosten met prosecco? Baglietti Extra Dry Prosecco N°10
Brood is goud - Massimo BotturaRecept voor broodpudding met gestoofd fruit
Liefde voor eten! Savour in BeetsterzwaagLiefde voor eten! Savour in Beetsterzwaag

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De mooiste dagtrips vanuit Rome – geüpdate lijst!

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.