Alle wegen leiden naar Rome. Maar hoe reis je ook goedkoop naar Rome?

Rome, de eeuwige stad blijft me altijd verrassen. Tientallen musea, kerken en archeologische opgravingen heb ik er bezocht, talloze kilometers heb ik er gewandeld. Maar het lijstje met dingen in Rome die ik nog een keer wil zien blijft maar groeien. En dus zit er maar één ding op: ik moet terug naar Rome! Helaas is een stedentrip niet altijd even goedkoop en het blijft altijd even puzzelen en googelen om een goedkope vlucht te vinden en een leuk, betaalbaar hotel te boeken. Maar genieten van Rome hoeft niet duur te zijn! Ik ging op zoek naar manieren om goedkoop naar Rome te reizen!

Rome, foto © Bert Kaufmann via flickr

Rome, foto © Bert Kaufmann via flickr

Het moge duidelijk zijn, in Rome is meer dan genoeg te beleven. Maar wil je betaalbaar op vakantie, dan moet je de reis wel in de juiste maand plannen. Kerstinkopen doen in Rome? Leuk, maar waarschijnlijk onbetaalbaar. En in juli de stad verkennen? Niet alleen erg warm, maar waarschijnlijk ook erg duur. Ik vond op internet de Momondo Travel Saver Calendar en inderdaad: niet december of juli zijn goedkope maanden om naar Rome te reizen, maar juist november of januari. Maanden waarin het weer in Rome vaak prima is (niet te warm maar met een lekker zonnetje), de vliegtickets goedkoop en de hotels betaalbaar. Die kerstinkopen kan je best een maandje eerder doen toch?

Budget Rome

Kan je een budget stedentrip maken naar Rome dan? Zeker! Niet alles hoeft geld te kosten. Een onbetaalbaar, maar gratis uitzicht heb je bijvoorbeeld vanaf de Romeinse heuvel Janiculum. Vanaf Piazza Garibaldi, vernoemd naar de Italiaanse eenheidsstrijder Giuseppe Garibaldi, kijk je uit over heel Rome. Ook de Sint Pieter is -letterlijk en figuurlijk- een hoogtepunt. De basiliek kan je gratis bezoeken en voor een paar euro beklim je de domkoepel. Vanaf de prachtig beschilderde koepel kijk je de kerk in en loop je vervolgens via smalle trappen langs de koepel omhoog naar het dak van de St. Pieter. Op het eerste dak, achter de beelden van de façade, vind je een souvenirwinkeltje en koffiebarretje. Wanneer je helemaal boven bent ligt heel Rome aan je voeten!

In de gigantische musea vind je de grootste kunstschatten ter wereld. Maar eigenlijk is Rome één groot openluchtmuseum. In de gratis toegankelijke Santa Maria del Popolo, Santa Maria della Concezione, San Luigi dei Francesi en Sant’Agostino sta je oog in oog met werken van de befaamde kunstenaar Caravaggio, de meester van het chiaroscuro. Maar er is meer gratis te bewonderen. Bezoek de Mond van de Waarheid, de Bocca della Verità. Dit putdeksel hangt al eeuwen in het voorportaal van de Santa Maria in Cosmedin. Waar de mond hoort te zitten is enkel een gat. Wanneer je je hand in de mond steekt en verzuimt de waarheid te vertellen, zal volgens de Romeinen je hand worden afgebeten. Je kunt dit gratis uitproberen, maar moet hiervoor wellicht even in de rij staan.

Panorama over Rome, Lazio, foto © Miguel Virkkunen Carvalho via flickr

Panorama over Rome, Lazio, foto © Miguel Virkkunen Carvalho via flickr

Verder kan je door de pittoreske straatjes van Trastevere  struinen, waar je aan de Piazza di Santa Maria in Trastevere de prachtige gelijknamige kerk bezoekt. Of bezoek de Zuil van Trajanus, het park van de Villa Borghese, het archeologisch park van de Via Appia Antica, de begraafplaats Campo Cestio of een van de talloze mooie kerken zoals de Sant’Ignazio, San Pietro in Vincoli of San Giovanni in Laterano. De San Clemente is ook prachtig. De kerk is gratis toegankelijk, maar wanneer je vijf euro betaalt krijg je toegang tot een gangenstelsel dat onder de kerk ligt. Je ontdekt er eeuwenoude gebouwen, met fresco’s op de muren, en hoort zelfs een ondergrondse rivier.

Rome , het Pantheon en een obelisk. Foto door Giuseppe Milo van www.pixael.com

Rome , het Pantheon en een obelisk. Foto door Giuseppe Milo van www.pixael.com

Goedkoop naar Rome reizen

Onderstaand vind je de Travel Saver Calendar, waarop je kan zien wat dure of juist goedkope maanden zijn om naar Rome af te reizen. Januari staat met met stip op één. Op de website van momondo kan je -overigens ook voor andere populaire steden, zien wanneer vluchten en hotels het goedkoopst zijn en kan je zien hoeveel je kunt besparen door slim te reizen.

Heb jij plannen om naar Rome te reizen? Wanneer ga je? En… wat zijn je plannen in Rome?!

Van Amsterdam naar Rome

Van Amsterdam naar Rome

Meer lezen:

2 comments

Lotje 8 juli 2015 - 15:43

Ik zou nog wel wat meer willen zien van ondergronds Rome. San Clemente en Barberini Mithraeum. Nero’s Domus Aura en de Vaticaanse catacomben staan allemaal nog op mijn to do lijstje. Verder zou ik ook graag willen naar EUR, het architectonisch spektakel van Mussolini en naar het museum voor kunst Galleria Borghese waar ik nog nooit ben geweest (echt heel erg ja, ik weet het). Verder wil ik nog een wandeling doen in Trastevere wat ik echt nog niet goed ken. Dus ja, er is nog wel werk aan de winkel 🙂

Reply
Aniek Rooderkerken 8 juli 2015 - 16:28

Ondergronds Rome staat inderdaad ook op mijn wensenlijst, daar valt nog zoveel te ontdekken! Trastevere is ook echt een aanrader. Ook qua overnachting; je hebt er leuke en betaalbare b&b’s.

Reply

Laat een bericht achter!