Hoe word ik een Romein?
Het is slechts enkele auteurs gegeven om zo goed te schrijven over de geschiedenis dat het echt gaat leven. Mary Beard, Fik Meijer, Corduwener en Weststeijn . Die kunnen dat. Maar de meeste historici hebben toch de neiging gortdroge feitenreeksen op te sommen. Waar het lastig doorheen is te komen als je geen vakidioot bent.
Verfrissender dan een geschiedenisboek
De Engelse boekhandels hebben wat fruitigere en sappigere historische boeken in de boekhandels staan, en daar komt dan ook dit boek vandaan. Hoe word ik een Romein is een uiterst humoristische verhandeling over de gedachten van een echte Romein en een inkijk in diens gevoelswereld. Houd je van historische rollenspelen waarbij je de Romeinse oudheid naspeelt? Dan kan je hier jouw teksten uit halen!
Het verhaal is doldwaas en bizar, dat iemand zó moeten heeft kunnen denken, maar het verhaal is goed onderbouwd met historische bronnen. De schrijver doet niet zomaar wat. En ik moet zeggen: het is heel verfrissend om in de geest van iemand uit een andere historische periode te kunnen kruipen.
Grilliger dan Seneca of Cicero
Natuurlijk kunnen we Seneca of Cicero lezen. Zij schreven boeken vol met tips over hoe je je dient te voelen. Over wat verstandig is. Maar soms blijf je dan met een gevoel achter…. dat de praktijk weerbarstiger is. Grilliger. Te grillig voor een verstandige balans. Dat Seneca en Cicero hoge idealen hadden, maar lang niet haalbaar voor gewone mensen. Zoals we ook lezen in de boeken over Seneca en Cicero zelf. Dat ze zelf ook af en toe moeite hadden om hun hoge moraal na te leven. De moraal van de gewone Romein blijkt uit dit boek. Het is maar al te begrijpelijk, de gedachtengang van Falx, maar als hij in deze tijd zou leven, zou iedereen hem voor gek verklaren.
Accurater dan een historische roman
Als je de historische romans leest, zoals die van Manfredi, word je meegenomen in een spannend verhaal waarin die gekke normen en waarden van die tijd helemaal geen rol spelen. Terwijl die waarschijnlijk wel bestonden. Dat is de kritiek die historici hebben. Feit en fictie mogen niet door elkaar lopen.
Tijdens mijn geschiedenislessen leerde ik dat je niet in het hoofd kunt kruipen van iemand van 2000 jaar geleden. Het is een zogenaamd anachronisme, het leidt tot fouten om historische personages ónze gevoelens toe te schrijven. Een groot risico voor objectieve geschiedschrijving. Je zou zo maar ideeën uit onze tijd kunnen projecteren op situaties van 2000 jaar geleden.
Toner is accuraat, gebruikt bronnen op een andere manier. Heeft een nieuwe vorm gevonden om de geschiedenis vorm te geven.
Feit en fictie dus
Falx is een uitvinding van Jerry Toner. Fellow en Director of Studies in Classics aan de universiteit van Cambridge (Churchill College). Falx is bedacht, maar ook weer niet. Het zijn feiten, maar ook weer niet. Lezen!
Marcus Sidonius Falx en Jerry Toner | Hoe word ik een Romein | Athenaeum 2018 | 19,99 euro | Bestel het boek hier bij bol.com
Geef een reactie