Home Kunst & CultuurItaliaanse musea Een museum vol auto’s en motoren in Villafranca di Verona – Museo Nicolis

Een museum vol auto’s en motoren in Villafranca di Verona – Museo Nicolis

door Aniek Rooderkerken
Lancia Astura Spider uit 1938 in Museo Nicolis

Museo Nicolis in Villafranca di Verona

Net buiten Verona vind je een museum vol auto’s, motoren en fietsen: Museo Nicolis. Het museum bestaat nog niet zo heel lang, maar het heeft de oprichter decennia gekost om de collectie bijeen te brengen. En wat voor één! Wie van klassieke auto’s houdt of vintage racefietsen mag dit museum niet overslaan. Typemachines, fototoestellen, muziekinstrumenten… en er is nog veel meer te zien en te ontdekken!

Museo Nicolis in Villafranca di Verona

Museo Nicolis in Villafranca di Verona

Een museum vol dromen

Luciano Nicolis uit Verona verzamelde van jongs af aan mechanische objecten. Hij struinde antiekmarkten af op zoek naar oude objecten, antieke fotocamera’s bijvoorbeeld. In de loop der jaren heeft Luciano honderden auto’s, motoren en fietsen verzameld, maar ook camera’s, schrijfmachines, muziekinstrumenten en andere bijzondere vondsten en uitvindingen.

Luciano’s grote droom was het realiseren van een museum, zodat hij zijn bijzondere collectie aan toekomstige generaties kon tonen. Het museum en hiermee ook Luciano’s jongensdroom werd in 2000 werkelijkheid toen hij in Villafranca di Verona (dicht bij Verona) zijn museum opende voor het publiek.

In Museo Nicolis, het “Museum van Auto’s, Techniek en Mechanica”, zijn de zalen gevuld met zeldzame, kostbare en bijzondere items die de oprichter overal ter wereld heeft gevonden.

Alfa Romeo 6C 1750 GTC uit 1931, Museo Nicolis

Alfa Romeo 6C 1750 GTC uit 1931, Museo Nicolis

Auto’s tot typemachines

Zijn passie voor auto’s, techniek en mechanica droeg Luciano over aan zijn familie die nu het museum runt. De meer dan honderd oldtimers die hier zijn tentoongesteld mogen altijd op de belangstelling van de bezoekers rekenen. Er staan dan ook een aantal bijzondere items. Veel Italiaanse auto’s zoals een Fiat 505 uit 1925, tot Alfa Romeo’s en Lancia’s. Bijzonder is de Lancia Astura die eind jaren dertig meereed in de Mille Miglia. Of de Isotta Fraschini Tipo 8 die een klein kastje heeft waar de dames hun make-up in konden bewaren. Er zijn ook auto’s van buiten de Italiaanse landgrenzen, T-Fords, een Baker, Mercedes Benz, Ford…

Op de andere verdiepingen staan zo’n honderd oude motorfietsen en honderdtwintig fietsen, veelal Bianchi’s, honderdtwintig muziekinstrumenten, honderd schrijfmachines, honderden fototoestellen en andere originele uitvindingen.

Je vindt het Museo Nicolis aan de Viale Postumia in Villafranca di Verona. Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen vind je op www.museonicolis.com . Ik bezocht Verona op uitnodiging van Mirabilia European Network of UNESCO Sites.

Bianchi Racefiets in Museo Nicolis

Bianchi Racefiets in Museo Nicolis

Bianchi Racefietsen in Museo Nicolis Villafranca di Verona

Bianchi Racefietsen in Museo Nicolis Villafranca di Verona

Meer lezen:

Laat een bericht achter!