• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone

Een proeverij van heerlijke streekproducten op de Südtiroler Brot- und Strudelmarkt in Bressanone

11 november 2015 door Aniek Rooderkerken

Een rij broden wordt net de oven ingeschoven wanneer wij aankomen. Een paar meter verder speelt een groep muzikanten in klederdracht traditionele muziek. Hun toeschouwers drinken een glas wijn, proosten op de muziek of storten zich op borden vol brood en apfelstrudel die op de lange tafels zijn uitgestald. Iets verder zien we de toren van de Dom, die parmantig boven de stalletjes uitsteekt die op het plein zijn geplaatst. Dit weekend denkt Brixen, of Bressanone zoals ze in het Italiaans zeggen, alleen nog maar aan bakkerijen en delicatessen tijdens de Südtiroler Brot-und Strudelmarkt.

Het brood wordt net de oven in geschoven
Het brood wordt net de oven in geschoven

Südtiroler Brot-und Strudelmarkt

Twee weken geleden was ons al gezegd dat we begin oktober zeker terug moesten komen naar Zuid-Tirol  voor de Südtiroler Brot-und Strudelmarkt ofwel de Mercato del Pane e dello Strudel. Hier worden namelijk typische specialiteiten uit de streek aangeboden, door de beste bakkerijen die het “Qualitätszeichen Süstirol” hebben. Voor wie meer wil weten over de oude technieken is er een historisch parcours, voor kinderen een Kinderbackstube, en voor iedereen kramen vol met brood, appel, schüttelbrot, (zoete) knödel, krapfen en strauben, en natuurlijk ook Südtiroler speck en kaas.

Wanneer je in het najaar in Zuid-Tirol bent zijn de culinaire markten een must. De druiven zijn net geoogst, het törgelseizoen is begonnen en overal viert men de oogst van appels, pompoenen en proeft men de gepofte kastanjes. Ieder dorp heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit en in Bressanone zijn dat de verschillende deegwaren. Een keuze maken tussen de verschillende stalletjes is nog moeilijk: heerlijke strauben eet je bijvoorbeeld bij Seeber, maar ook de krapfen bij Überbacher zien er heerlijk uit. Wil je van alles wat proeven dan heb je nog de Brotzeitteller van bakkerij Mayr, waarbij je een proeverij van verschillende lekkernijen krijgt. Regionaal bier en wijn maken het plaatje compleet.

Muzikanten op de Sudtiroler Brot und Strudelmarkt
Muzikanten op de Sudtiroler Brot und Strudelmarkt
Brot und Strudelmarkt
Brot und Strudelmarkt

Südtiroler Speckfest Villnöss

Na een middag brood, speck en strauben proeven reizen wij door naar Villnöss. Niet geheel ontoevallig, want ook hier vindt een culinaire markt plaats. Het Südtiroler Speckfest ofwel het Festa della Speck Alto Adige Val di Funes. Helaas valt het feest dit jaar wat in het water – ondanks de 300 dagen zon per jaar die de regio heeft, is vandaag een regenachtige dag. Toch is het een aanrader. Vanaf het “centrum” van Santa Maddalena, eigenlijk bestaat het maar uit een paar huizen, loop je de bergweide omhoog richting de kerk van het kleine plaatsje. Op het gras voor de kerk staan verschillende kramen uitgestald waar je naast allerlei verschillende soorten speck ook pasta, soepen en zoetigheden kan proeven. In de weiden om je heen zie je de koeien grazen, je hoort het geklingel van de bellen van geiten of schapen en hebt zicht op de Dolomieten. En dan heb je nog dat alles om te proeven….

Südtiroler Brotzeit
Südtiroler Brotzeit
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Südtiroler Brot und Strudelmarkt Bressanone
Kürbiscreme Suppe
Kürbiscreme Suppe

Categorie: Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Zuil van Trajanus in Rome6 Must see’s van Italië
Mezzocorona bezoeken in Noord-ItaliëMezzocorona: wijnranken, een onbereikbare ruïne en waanzinnige wandelpaden
Rome, ItaliëLeuke tips en uitstappen in Italië

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Skiën op de Stelvio en nog veel meer wintersporttips in Noord-Italië

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023