Een rij broden wordt net de oven ingeschoven wanneer wij aankomen. Een paar meter verder speelt een groep muzikanten in klederdracht traditionele muziek. Hun toeschouwers drinken een glas wijn, proosten op de muziek of storten zich op borden vol brood en apfelstrudel die op de lange tafels zijn uitgestald. Iets verder zien we de toren van de Dom, die parmantig boven de stalletjes uitsteekt die op het plein zijn geplaatst. Dit weekend denkt Brixen, of Bressanone zoals ze in het Italiaans zeggen, alleen nog maar aan bakkerijen en delicatessen tijdens de Südtiroler Brot-und Strudelmarkt.

Südtiroler Brot-und Strudelmarkt
Twee weken geleden was ons al gezegd dat we begin oktober zeker terug moesten komen naar Zuid-Tirol voor de Südtiroler Brot-und Strudelmarkt ofwel de Mercato del Pane e dello Strudel. Hier worden namelijk typische specialiteiten uit de streek aangeboden, door de beste bakkerijen die het “Qualitätszeichen Süstirol” hebben. Voor wie meer wil weten over de oude technieken is er een historisch parcours, voor kinderen een Kinderbackstube, en voor iedereen kramen vol met brood, appel, schüttelbrot, (zoete) knödel, krapfen en strauben, en natuurlijk ook Südtiroler speck en kaas.
Wanneer je in het najaar in Zuid-Tirol bent zijn de culinaire markten een must. De druiven zijn net geoogst, het törgelseizoen is begonnen en overal viert men de oogst van appels, pompoenen en proeft men de gepofte kastanjes. Ieder dorp heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit en in Bressanone zijn dat de verschillende deegwaren. Een keuze maken tussen de verschillende stalletjes is nog moeilijk: heerlijke strauben eet je bijvoorbeeld bij Seeber, maar ook de krapfen bij Überbacher zien er heerlijk uit. Wil je van alles wat proeven dan heb je nog de Brotzeitteller van bakkerij Mayr, waarbij je een proeverij van verschillende lekkernijen krijgt. Regionaal bier en wijn maken het plaatje compleet.


Südtiroler Speckfest Villnöss
Na een middag brood, speck en strauben proeven reizen wij door naar Villnöss. Niet geheel ontoevallig, want ook hier vindt een culinaire markt plaats. Het Südtiroler Speckfest ofwel het Festa della Speck Alto Adige Val di Funes. Helaas valt het feest dit jaar wat in het water – ondanks de 300 dagen zon per jaar die de regio heeft, is vandaag een regenachtige dag. Toch is het een aanrader. Vanaf het “centrum” van Santa Maddalena, eigenlijk bestaat het maar uit een paar huizen, loop je de bergweide omhoog richting de kerk van het kleine plaatsje. Op het gras voor de kerk staan verschillende kramen uitgestald waar je naast allerlei verschillende soorten speck ook pasta, soepen en zoetigheden kan proeven. In de weiden om je heen zie je de koeien grazen, je hoort het geklingel van de bellen van geiten of schapen en hebt zicht op de Dolomieten. En dan heb je nog dat alles om te proeven….





Geef een reactie