Wat je moet weten over studeren aan de Università per Stranieri di Perugia #2

Omdat ik veel vragen krijg over hoe ik mijn studie aan de Università per Stranieri di Perugia beleefd heb, schrijf ik in twee blogs alles wat je moet weten over studeren in Perugia. Waar artikel #1 al ging over studeren aan de Università per Stranieri di Perugia vertel ik vandaag meer over de stad, de excursies die je kan maken, het studentenleven en de voor- en nadelen van studeren aan de Università per Stranieri di Perugia.

De stad

Perugia heeft een prachtig Middeleeuws karakter. Omdat de stad tegen een heuvel op gebouwd is bestaat het historische centrum uit smalle wegen die de heuvel op kronkelen, uit pittoreske doorkijkjes en veel steile trappen. Je vindt er een aantal charmante kerken en musea zoals het Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria en de Galleria Nazionale dell’Umbria in het Palazzo dei Priori. Met de Perugia City Museum Card, die slechts zes euro kost voor studenten, kan je vijf musea bezoeken.

De Fontana Maggiore is hét verzamelpunt van de stad en hier ontmoet iedereen elkaar ‘s avonds om uit te gaan. Als je (van hier uit) het hele stadje wil verkennen is het slim de Scale Mobili, de roltrappen, of de minimetro te gebruiken. De kleine metro vertrekt om de twee minute,n geeft onderweg een mooi uitzicht over de stad en kost een euro per rit. De roltrappen zijn gratis en gaan dwars door de Rocca Paolina, een groots fort dat halverwege de zestiende eeuw gebouwd. Over Perugia zelf lees je hier meer.

Perugia

Perugia

Mijn beste tip voor de zomer; Perugia heeft een mooi zwembad, een semi buitenbad (het dak van het gebouw kan geopend worden) met een solarium, een zonneterras waar je heerlijk kan relaxen. Als student kan je een maandkaart kopen voor een gereduceerd tarief (toen rond de 40 euro) en hiermee kan je onbeperkt zwemmen. In een stad waar het in de zomer ‘s middags erg heet wordt is dit een ongekende luxe! Met de gratis roltrappen ben je vanuit het centrum ook nog eens in een paar minuten bij het zwembad. Let op: zoals in veel Italiaanse zwembaden is het dragen van een badmuts hier verplicht!

Perugia wordt een onveilige stad genoemd. Hier heb ik niets van gemerkt. Ja, de wijk achter het station is niet de beste wijk omdat er drugs wordt gedeald, maar in welke stad is dat niet? Ik heb mij nooit onveilig gevoeld in Perugia.

Excursies

De universiteit biedt veel excursies aan naar bijvoorbeeld Assisi, Venetië, Palermo, Cinque Terre of Elba, maar ook dagtochten de natuur in. Je kan als student vanuit Perugia dus heel Italië ontdekken. De universiteit werkt samen met een toerismebureau waar je de excursies kan boeken. De dagexcursies kosten tussen 25 en 50 euro, de trips waarbij je een weekend weg bent zijn duurder. Hierbij wordt de reis, per luxe touringcar, en het verblijf in een hotel voor je geregeld.

Om een idee te geven van een dagtrip: ik ging naar Elba, omdat ik daar nooit geweest was. Het is een lange rit vanaf Perugia dus vertrokken we al om 5 uur ‘s ochtends. (plus een Italiaans kwartiertje) Rond 9 uur waren we in Livorno vanwaar we de veerboot namen naar het eiland Elba. Hier hadden we de hele dag de tijd om het eiland te verkennen, op het strand te liggen en musea te bezoeken. Om 4 uur vertrokken we weer met de veerboot richting Livorno om terug te reizen naar Perugia. Rond half 11 waren we weer terug.

De excursies zijn goed georganiseerd; bij je aanmelding in Perugia krijg je een overzicht met alle excursies die je kan boeken. Wanneer je een excursie boekt krijg je een kleine reader met praktische én toeristische info en hiernaast gaat er altijd een gids mee. In ons geval was dit Dante, die heel enthousiast over de bestemming vertelde.

Je kan natuurlijk ook prima met de trein op excursie gaan; steden als Rome en Florence zijn prima met de trein te bereiken, evenals kleinere dorpen en stadjes als Castiglione del Lago, aan het meer Lago Trasimeno.

Zo ben je ook binnen een half uur in Assisi, een heel mooi stadje dat helaas wel ontelbare toeristen trekt. Bussen vol pelgrims overspoelen de bedevaartsplaats; groepen nonnen en priesters, die allemaal een groepsfoto maken voor de Sint-Franciscusbasiliek, groepen zestigplussers met “I love Assisi” shirts en talloze religieuze toeristen die direct op de ook ontelbare religieuze toeristenshops af rennen.

Het geloof wordt enigszins overspoeld door de commercie, maar als je dit negeert is Assisi een prachtig stadje en bij een verblijf in Perugia is een bezoek aan Assisi een must: in de Sint-Franciscusbasiliek, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, zijn prachtige fresco’s van Giotto di Bondone te bewonderen en bevindt zich het graf van Franciscus van Assisi.

Baci Perugina

In de omgeving van Perugia kan je ook een bezoek brengen aan de chocoladefabriek en het chocolade-museum in San Sisto. Hier maken ze de bekende “Baci Perugina”, heerlijke chocoladebonbons met bovenop een hazelnoot, verpakt in een zilveren wikkel met blauwe sterren, waarin een klein papiertje zit met een liefdesboodschap. Niet voor niets betekent Baci ‘zoen’. Je kan in de chocoladefabriek een rondleiding krijgen en veel chocolade proeven.

Het studentenleven

Voor veel jongeren is het studentenleven dé reden om naar Perugia af te reizen. De studenten waren, toen ik er studeerde, grofweg in twee groepen te verdelen. (sorry voor het generaliseren). De ‘religieuze studenten’, nonnen en priesters die een taalcursus volgden ter voorbereiding op een verblijf aan het Vaticaan en de ‘Erasmus studenten’.

De eerste groep was echt serieus bezig met de taalstudie, waar de Erasmusstudenten veelal voor ‘een leuke ervaring in het buitenland’ kwamen. Je zag in de stad dus veel 21 jarige (Europese en Amerikaanse) studentes die op hun beurt weer veel jongemannen naar de stad trokken. Deze studenten komen vooral naar Perugia om te feesten, en iets minder om te studeren. Al zal dit buiten de zomervakantie anders zijn; dan komen hier echt de studenten die taalexamens willen afleggen of een vooropleiding volgen voor een studie. Maar al met al is het een hele interessante combinatie van studenten!

Università per Stranieri di Perugia

Università per Stranieri di Perugia

Ik geef de Erasmusstudenten ook geen ongelijk dat ze naar Perugia trekken; de aanwezigheid van de Università per Stranieri maakt Perugia een hippe studentenstad. Omdat er jaarlijks duizenden internationale studenten in de kleine stad neerstrijken zijn er veel jongeren en in de zomer is de stad één en al leven. Iedere avond flaneert men door de straten, zijn de restaurants en cafés tot laat open en zijn er talloze culturele evenementen en feesten. Er zijn ook veel evenementen ‘buiten het studentenleven’, zoals het jaarlijkse chocoladefestival en Umbria Jazz Festival waarbij er een maand lang letterlijk overal in de stad jazzoptredens plaatsvinden.

 

Omdat de Italianen op straat leven, gingen wij ‘s avonds dus vaak de stad in. Je hebt in Perugia geen megagrote discotheken, dus we kochten een drankje en liepen door de stad, of namen een aperitivo bij bijvoorbeeld Punto Bella Vista en La Terrazza. We spraken ook vaak af met groepen studenten; we kookten gerechten uit ons eigen land (ik at er stamppot tot aan varkenspoten) of namen allemaal hapjes mee zodat we gezamenlijk een waar feestmaal creëerden. Je ontmoette er mensen van over de hele wereld en leerde buiten de universiteit het beste Italiaans. Je moet dan wel met je medestudenten afspreken geen Engels te praten, maar alleen Italiaans. Het leven ‘buiten de universiteit’ was erg leuk.

Studeren aan de Università per Stranieri di Perugia Italië Uitgelicht

Studeren aan de Università per Stranieri di Perugia Italië Uitgelicht

Ik heb een geweldige tijd gehad en leuke mensen ontmoet. Ik zou dus iedereen aanraden een taalcursus in Italië te volgen. Wil je echt naar Italië om er de taal te leren, en houd je niet van de klassieke lesmethodes, dan is een andere taalschool wellicht een betere optie. Misschien dat een taalcursus buiten de zomervakantie heel anders is, dat kan ik niet vergelijken. Dus heb jij ook in Perugia gestudeerd? Dan hoor ik graag hoe jij je studie beleefd hebt!

In ieder geval vind ik, na een maand studeren aan de Università per Stranieri di Perugia , dit de voor en nadelen:

De voordelen van studeren in Perugia

 • Perugia is een prachtig stadje met een rijke geschiedenis; van de Etrusken tot de Romeinen, van de Middeleeuwen tot de Renaissance. Ben je geïnteresseerd in kunst en cultuur, dan zit je hier goed.
 • Zeker als je je bedankt dat de stad een aantal mooie musea en bezienswaardigheden herbergt, die goedkoop toegankelijk zijn voor studenten. Voor 6 euro koop je een museumkaart, de Perugia City Museum Card, waarmee je vijf musea kan bezoeken.
 • De stad is niet al te groot en is gezellig en gemoedelijk. Alles is er is op loopafstand, ook alle locaties van de universiteit.
 • Je kan aan de Università per Stranieri di Perugia de officiële taalcertificaten zoals het CELI, Certificato di Lingua Italiana, behalen, of de voorbereidende cursus volgen op een Erasmusjaar elders in Italië.
 • Je kan cursussen volgen op verschillende niveaus; van A1 tot C2. Hiernaast zijn er speciale cursussen voor docenten Italiaans.
 • De universiteitsgebouwen zijn prachtig, dat geeft toch een mooi randje aan je cursus.
 • De universiteit organiseert veel excursies, die niet te duur zijn en prima zijn georganiseerd. Je kan vanuit Perugia heel Italië ontdekken.
 • Je ontmoet studenten van over de hele wereld en maakt veel nieuwe vrienden.
 • Je leert buiten de lessen veel Italiaans, omdat je met je nieuwe vrienden de stad in gaat, op excursies gaat én altijd Italiaans praat.
 • Een taalcursus is betaalbaar. Vergeleken met de grotere steden is een verblijf in Perugia niet duur en ook de kamers zijn betaalbaar. Hiernaast worden er veel studiebeurzen uitgegeven voor een studie aan de Università per Stranieri.

De nadelen van studeren in Perugia

 • De stad is vrij klein en ik vond een verblijf van maand prima. Bij een langer verblijf zou ik voor een grotere stad kiezen.
 • De lessen zijn vrij klassiek. Multimedia, filmpjes, discussies en studentenparticipatie, dat wordt nog vrij weinig gebruikt. Zelfs de lessen in het speciale ‘language and computer lab’ zijn gedateerd.
 • De bureaucratie: je staat dagen in de rij, moet lang wachten en veel formulieren invullen. En iedere les wacht je op de docent die altijd te laat is. Het voordeel is dat je hier wel leert om je niet druk te maken om dit soort ‘kleine dingen’. Alles gaat ‘piano, piano’.
 • Ik  ontving vooraf vrijwel geen informatie en in Perugia zelf was ook veel onduidelijk. Voor iemand zoals ik die alles vooraf wil regelen is dit frustrerend.
 • Directe vluchten op Perugia vanuit Nederland zijn er niet. Je vliegt dus vanaf België of Duitsland, of moet de trein nemen vanaf Rome. Dit kan natuurlijk wel een mooie mogelijkheid zijn om aan je studie in Perugia, een paar dagen Rome vast te plakken.

Belangrijke links:

De website van de Universita per Stranieri
Easystanza, de kamerwebsite

Wil je meer weten? Lees hier alvast meer over Perugia en lees het eerste deel van het artikel. Uiteraard kan je, als je vragen hebt of meer wil weten over studeren aan de Università per Stranieri di Perugia of aan een andere taalschool, altijd contact met mij opnemen! En laat mij, per mail of in de comments onder dit artikel, weten wat jij vond van je studie in Perugia. Of elders in Italië natuurlijk!

Meer lezen:

Laat een bericht achter!