Italiaanse wijnen, ademende wijn en een wervelende karaf

Swirling karaf van VacuVin
Swirling karaf van VacuVin

Met meer dan 1000 inheemse druivensoorten is Italië wijnland bij uitstek. Iedere regio heeft haar eigen heerlijke Italiaanse wijn. Van de Barbera en Montepulciano, tot de Trebbiano en Vernaccia, er is keuze te over. Lees meer over heerlijke Italiaanse wijnen én hoe je deze kan decanteren met een wervelende karaf.  

Italiaanse wijnen

Al in de 9e eeuw voor Christus werd er Italiaanse wijn gemaakt door de Etrusken die zich hadden gevestigd in het huidige Lazio en Toscane. Eeuwen later lijkt er weinig veranderd te zijn, wanneer je door een willekeurig Italiaans landschap rijdt. Op de zonovergoten berghellingen van Zuid-Tirol tot de uitgestrekte wijngaarden van Puglia, in enoteca’s, botteghe dei vini en bij restaurants. Overal wordt wijn verbouwd, verkocht én gedronken.

Met meer dan 1000 inheemse druivensoorten heeft iedere regio in Italië haar eigen heerlijke Italiaanse wijn met een eigen karakter. Uit de noordelijke regio’s komen frisse en elegante wijnen, terwijl het warme en droge klimaat van het zuiden voor volle, kruidige wijnen zorgt. Over het algemeen geldt dat hoe zuidelijker je komt, hoe zoeter de wijnen zijn. Veel likeurachtige dessertwijnen komen dan ook uit het zuiden. Maar vergeet de Barolo en Barbaresco uit Piemonte niet en de minder bekende Cirò uit het bergachtig landschap van Calabrië. Wijnkeuze te over!

Italiaanse keurmerken voor wijn

Niet alle wijn is even goed. Denk aan de mooie mandflessen met goedkope, maar vooral zure Chianti die je bij heel wat Italiaanse restaurantjes nog wel vindt.Hoe weet je nu wat goed is of niet? In 1963 werd een Italiaanse wijnwet ingesteld en in 1992 werd deze nog eens aangescherpt. sindsdien zijn alle wijnen aangeduid met de volgende kwaliteitsaanduidingen:

 • DOCG – Denominazione controllata e garantita. Dit is de hoogste erkenning die een Italiaanse wijn kan krijgen. De herkomst en de kwaliteit van deze wijnen zijn gegarandeerd. Onder andere de Barolo en Barbaresco uit Piemonte en de Vino Nobile di Montepulciano uit Toscane kregen deze kwalificatie.
 • DOC – Denominazione di orgine controllata. Ook hier zijn de productiewijze en de plaats van herkomst gecontroleerd. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit. De DOC-toekenning wordt toegekend aan individuele producenten.
 • IGT – Indicazione Geografica Tipica. Deze classificatie is een plaatsgebonden kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen voor de beste regionale wijnen.
 • Vino da Tavola, de tafelwijn. Hieronder vallen de Italiaanse wijnen die bovenstaande kwaliteitskeurmerken niet verkregen hebben. Schrik hier niet van; het kunnen ook goede wijnen zijn die gemaakt zijn zonder de bovenstaande voorschriften.

Ademende wijn

Heb je een fles wijn uitgekozen, dan kan je ervoor kiezen deze te decanteren. Je hebt vast al eens iemand een fles wijn zien overschenken in een karaf, ook wel decanteren genoemd. Door een fles wijn te decanteren, kan een jonge rode wijn extra zuurstof krijgen en daarmee minder stroeve tannines. De smaken en aroma’s komen hierdoor vrij en de tannines verzachten.

Bij een oudere rode wijn kan je deze scheiden van de droesem. Wanneer een wijn een aantal jaren gerijpt heeft, laat het gistingsproces een bezinksel achter in de wijn. Dit is een natuurlijk proces dat vooral voorkomt in rode wijnen van hoge kwaliteit. Het is dus geen slecht teken als er droesem in de fles zit. Maar omdat het een stuk lekkerder is om een heldere wijn te drinken wordt de droesem uit de fles verwijderd door middel van decanteren.

 Swirling karaf van VacuVin
Swirling karaf van VacuVin

Een wervelende karaf

Wijn decanteren kan perfect met de Swirling karaf van VacuVin. De karaf rust op een draaiplateau van kurk. Wanneer je de karaf hierop plaatst en de karaf een klein zetje geeft, draait de karaf elegant rond. De wijn kan nu rustig walsen en zuurstof opnemen. Perfect voor het decanteren van wijn!

De karaf is ook nog eens een mooie eye-catcher. De brede decanteerkaraf zorgt ervoor dat de wijn met veel zuurstof in contact komt. Door de inhoud van twee liter wordt zuurstof gelijkmatig opgenomen aan het oppervlak van de wijn en wordt de geur van de wijn meer geconcentreerd.

Win een VacuVin karaf!

Wijnliefhebbers opgelet! Geniet jij ook zo graag van het goede Italiaanse leven en van Italiaanse wijn? Je kan deze mooie decanteerkaraf van Vacuvin winnen. Voor jezelf, of als cadeautje voor iemand anders. Reageer in een comment onder deze blog waarom jij de karaf wil winnen. Deelnemen kan tot 11 juni, 12.00 uur, hierna wordt contact opgenomen met de winnaar.

Disclaimer: Ik ontving de VacuVin karaf voor een artikel. Ik deel echter niets anders dan mijn persoonlijke mening. 

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

16 Comments

 • Omdat ik ook zo houd van de mooie italiaanse wijnen, (ik drink alleen maar italiaanse wijnen) en omdat ik net zo veel van Italie houd als Aniek; en omdat het leven te kort is om slechte wijn te drinken! Kortom deze mooie karaf hoort op de tafel bij Casa Nostra
  Salute Gerty Simons

 • Ik wil de karaf graag winnen omdat het me heerlijk lijkt om op mijn nieuwe balkonnetje een wijntje te kunnen drinken in de zon!

 • Wij zijn net gaan samenwonen en sprokkelen nu beetje bij beetje spulletjes voor in ons appartementje. Samen in ons huisje een wijntje drinken wordt met deze karaf wel heel erg bellissimo!

 • La vita è bella! Laten we daarom proosten op het leven. Helaas geen Italiaanse zomer voor mij dit jaar, maar met deze mooie karaf vol met een heerlijk Italiaans wijntje kan ik toch een beetje doen alsof.

 • Wauw wat mooi! Binnenkort heb ik mijn 12 1/2 jarig huwelijksfeest in Italiaanse stijl, met een pizzaoven, barista en natuurlijk veel Italiaanse wijnen! Deze karaf past daar perfect bij ; )

 • Komende zomer zitten we in Piemonte en dan zou het mooi zijn om de Barolo nóg beter tot zijn recht te laten komen! Karaf mee en……..
  genieten.

 • Na vele vakanties in Italië (deze zomer weer), en een half jaar in Florence gewoond te hebben, zou dit het perfecte cadeau zijn als ik in augustus op mezelf ga!

 • La Dolce Vita….kan ook gewoon in je achtertuin….de zon die schijnt, heerlijk eten en een prachtige wijn uit deze mooie VacuVin Karaf!

 • Omdat mijn man en ik dit jaar Pulgia gaan verkennen​ en dus nog graag lang willen wegdromen en nagenieten, met deze karaf en een heerlijke Italiaanse wijn zijn we dan weer met 1 slok terug in het beloofde land, Italië.

 • Omdat ik weer een jaar Italiaans leren achter de rug heb -was absoluut geen straf hoor :)- denk ik de karaf wel verdiend te hebben….
  Tanti saluti, Guglielmina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *