Home Kunst & CultuurItaliaanse kunst Meer Romeinse meesterwerken van Rafael

Meer Romeinse meesterwerken van Rafael

door Aniek Rooderkerken
Raffaello Sanzio, La Fornarina, 1518-1520, Galleria Nazionale d'Arte Antica in Palazzo Barberini, Rome

Meer Romeinse meesterwerken van Rafael

Rafael stierf jong, op 37-jarige leeftijd, maar toch laat hij een enorm oeuvre na. Hij vervaardigde te veel meesterwerken voor één blogpost, daarom vandaag nóg meer Romeinse meesterwerken van Rafael! Welke is jouw favoriet? Laat het gerust weten in de comments, ook als je vindt dat er een meesterwerk mist in deze lijst!

Vrouw met een sluier

Rafael, Vrouw met een sluier (La Donna Velata), 1516, Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Florence
Rafael, Vrouw met een sluier (La Donna Velata), 1516, Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Florence

Van de schone dame die hier is afgebeeld, wordt beweerd dat zij La Fornarina is, de bakkersdochter op wie de schilder de laatste jaren van zijn leven verliefd was. Ze is ook afgebeeld op zijn Sixtijnse Madonna en het portret dat bekend staat als La Fornarina, en ze lijkt Rafael’s schoonheidsideaal te vertegenwoordigen. Het gezicht van de vrouw steekt scherp af tegen de donkere achtergrond en ze kijkt je aan met een intense en doordringende blik.

De Loggia van Psyche

Rafael, De Loggia van Psyche, Villa Farnesina Rome
Rafael, De Loggia van Psyche, Villa Farnesina Rome

In 1517 gaf Agostino Chigi opdracht aan Rafael om in de villa waar de kunstenaar eerder de Galatea vervaardigde, een frescocyclus te schilderen over de mythe van Psyche. Een detail in deze loggia toont de drie godinnen Venus, Ceres en Juno. Venus heeft gehoord over de geheime affaire van Psyche en zoekt, gedreven door wraak, steun van haar vriendinnen. Maar Ceres en Juno tonen weinig sympathie voor haar toorn en geklaag.

La Fornarina

Raffaello Sanzio, La Fornarina, 1518-1520, Galleria Nazionale d'Arte Antica in Palazzo Barberini, Rome
Raffaello Sanzio, La Fornarina, 1518-1520, Galleria Nazionale d’Arte Antica in Palazzo Barberini, Rome

In de laatste jaren van zijn leven vervaardigde Rafael dit beroemde portret van een jonge vrouw, genaamd La Fornarina. Het werk is in Latijn gesigneerd in het dunne lint dat de jonge vrouw net onder haar linker schouder draagt. Beweerd wordt dat La Fornarina de jonge Margherita Luti is, de geliefde van Rafael en dochter van een bakker in het Romeinse district Santa Dorotea. Is de signatuur van Rafael op haar arm een teken dat zij in werkelijkheid verloofd waren? Kijk ook maar eens naar de ring aan haar linkerhand!

St. Johannes de Doper in de Wildernis

Rafael, St. Johannes de Doper in de Wildernis, c. 1518, Galleria degli Uffizi, Florence
Rafael, St. Johannes de Doper in de Wildernis, c. 1518, Galleria degli Uffizi, Florence

St. Johannes de Doper in de Wildernis is niet van de hand van de meester zelf, maar werd naar zijn ontwerp vervaardigd door zijn assistenten. Maar toch, het schilderij bevindt zich al sinds 1589 in de collectie van de Galleria degli Uffizi.

Loggia di Raffaello

De Medici Villa, die nu bekend staat als de Villa Madama in Rome, ligt op de hellingen van Montemario in het westen van Rome. Het was de meest ambitieuze architectonische onderneming van Rafael. De villa diende als residentie voor hooggeplaatste bezoekers aan het pauselijke hof. De decoraties in het interieur zijn gemaakt door Giulio Romano, Giovanni da Udine en Baldassare Peruzzi. Denk aan prachtig stucwerk, friezen en beschilderde cassetteplafonds. Het ontwerp van de villa is van de hand van Rafael zelf. De kunstenaar stierf echter op de leeftijd van 37 jaar, lang voordat de villa voltooid was. Desondanks is de villa een van de mooiste renaissance villa’s met een klassieke gevel, grote ramen en monumentale binnenplaats.

De Transfiguratie

Rafael, De Transfiguratie, 1518-20, Pinacoteca, Vaticaan
Rafael, De Transfiguratie, 1518-20, Pinacoteca, Vaticaan

Kardinaal Giulio de’ Medici gaf Rafael in 1517 opdracht voor de Transfiguratie, maar zijn slechte gezondheid verhinderde Rafael het werk te voltooien. Het was het laatste kunstwerk van de schilder. Op 6 april 1520, exact 37 jaar oud, stierf Raphael in Rome, de stad die mede door hem hét belangrijkste centrum van kunst en cultuur was geworden.

Lees ook! De meesterwerken van Rafael en de mooiste meesterwerken van Rafael.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!