Meer Romeinse meesterwerken van Rafael

Raffaello Sanzio, La Fornarina, 1518-1520, Galleria Nazionale d'Arte Antica in Palazzo Barberini, Rome
Raffaello Sanzio, La Fornarina, 1518-1520, Galleria Nazionale d'Arte Antica in Palazzo Barberini, Rome

Rafael stierf jong, op 37-jarige leeftijd, maar ondanks dat laat hij een enorm oeuvre na. Hij vervaardigde te veel meesterwerken voor één blogpost, daarom vandaag nóg meer Romeinse meesterwerken van Rafael! Welke is jouw favoriet? Laat het gerust weten in de comments, ook als je vindt dat er een meesterwerk mist in deze lijst!

Rafael, Vrouw met een sluier (La Donna Velata), 1516, Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Florence
Rafael, Vrouw met een sluier (La Donna Velata), 1516, Galleria Palatina (Palazzo Pitti), Florence

Van de schone dame die is afgebeeld, wordt beweerd dat zij “la Fornarina” is, de bakkersdochter op wie de schilder de laatste jaren van zijn leven verliefd was. Ze is ook afgebeeld op zijn Sixtijnse Madonna en het portret dat bekend staat als “La Fornarina” en ze lijkt Rafael’s schoonheidsideaal te vertegenwoordigen. Het gezicht van de vrouw steekt scherp af tegen de donkere achtergrond en ze kijkt je aan met een intense en doordringende blik.

Rafael, De Loggia van Psyche, 1517-18, Villa Farnesina, Rome
Rafael, De Loggia van Psyche, 1517-18, Villa Farnesina, Rome
Rafael-De-Loggia-van-Psyche-Venus-Ceres-Juno-1517-18-Villa-Farnesina-Rome
Rafael, De Loggia van Psyche, Venus, Ceres en Juno, 1517-18, Villa Farnesina, Rome

In 1517 gaf Agostino Chigi opdracht aan Rafael om in de villa waar de kunstenaar eerder de Galatea vervaardigde, een frescocyclus te schilderen over de mythe van Psyche. Een detail in deze loggia toont de drie godinnen Venus, Ceres en Juno. Venus heeft gehoord over de geheime affaire van Psyche en zoekt, gedreven door wraak, steun van haar vriendinnen. Maar Ceres en Juno tonen weinig sympathie voor haar toorn en geklaag.

Portret van een Jonge Vrouw (La Fornarina), 1518-19, Galleria Nazionale d'Arte Antica, Rome
Portret van een Jonge Vrouw (La Fornarina), 1518-19, Galleria Nazionale d’Arte Antica, Rome

In de laatste jaren van zijn leven vervaardigde Rafael dit beroemde portret van een jonge vrouw, genaamd La Fornarina. Het werk is in Latijn gesigneerd in het dunne lint dat de jonge vrouw net onder haar linker schouder draagt. Beweerd wordt dat La Fornarina de jonge Margherita Luti is, de geliefde van Rafael en dochter van een bakker in het Romeinse district Santa Dorotea. Is de signatuur van Rafael op haar arm, een teken dat zij in werkelijkheid verloofd waren? Kijk ook maar eens naar de ring aan haar linkerhand!

Rafael, St. Johannes de Doper in de Wildernis, c. 1518, Galleria degli Uffizi, Florence
Rafael, St. Johannes de Doper in de Wildernis, c. 1518, Galleria degli Uffizi, Florence

St. Johannes de Doper in de Wildernis is niet van de hand van de meester zelf, maar werd naar zijn ontwerp vervaardigd door zijn assistenten. Maar toch, het schilderij bevindt zich al sinds 1589 in de collectie van de Galleria degli Uffizi.

Rafael, Loggia di Raffaello, 1518, Villa Madama, Rome
Rafael, Loggia di Raffaello, 1518, Villa Madama, Rome

De Medici Villa, die nu bekend staat als de Villa Madama in Rome, is gelegen op de hellingen van Montemario in het westen van Rome en was de meest ambitieuze architectonische onderneming van Rafael. De villa diende als residentie voor hooggeplaatste bezoekers aan het pauselijke hof. De decoraties in het interieur, prachtig stucwerk, friezen en beschilderde cassetteplafonds, zijn gemaakt door Giulio Romano, Giovanni da Udine en Baldassare Peruzzi, maar het ontwerp van de villa is van de hand van Rafael zelf. De kunstenaar stierf echter op de leeftijd van 37, lang voordat de villa voltooid was. Ondanks dat is de villa een van de mooiste renaissance villa’s met de klassieke gevel, grote ramen en monumentale binnenplaats.

Rafael, De Transfiguratie, 1518-20, Pinacoteca, Vaticaan
Rafael, De Transfiguratie, 1518-20, Pinacoteca, Vaticaan

Kardinaal Giulio de’ Medici gaf Rafael in 1517 opdracht voor de Transfiguratie, maar zijn slechte gezondheid verhinderde Rafael het werk te voltooien. Het was het laatste kunstwerk van de schilder, die tot aan de dag van vandaag wordt bewonderd. Op 6 april 1520, exact 37 jaar oud, stierf Raphael in Rome, de stad die mede door hem hét belangrijkste centrum van kunst en cultuur was geworden.

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *