Pelgrimsroutes in Midden-Italië: Italian Wonder Ways

Nu ik net de Alta Via di Merano heb gelopen, begint het alweer te kriebelen. Want ja, er staat volgend jaar een bijzondere fietsreis op de planning -niet door Italië overigens – maar zou ik ook weer een wandeltocht gaan maken? In de regio Umbrië, Toscane, Le Marche en Lazio zijn een aantal naar mijn idee prachtige pelgrimsroutes te lopen. Grofweg in de omgeving Lucca, Assisi, Rome. Deze Pelgrimsroutes in Midden-Italië, de Italian Wonder Ways, staan vanaf nu op mijn wensenlijst voor 2017. Wil je weten waarom?

Pelgrimsroutes in Midden-Italië, Italian Wonder Ways

Pelgrimsroutes in Midden-Italië, Italian Wonder Ways

De vijf mooiste pelgrimsroutes in Midden-Italië: Italian Wonder Ways

Denk jij bij een pelgrimsroute direct aan Santiago di Compostela? Ook Italië heeft zijn mooie pelgrimsroutes. Het gezegde “Alle wegen leiden naar Rome” is hierbij zeker van toepassing, want de Via di Francesco, de Via Amerina, de Cammino di San Benedetto, de Cammino Francescano della Marca en de Via Francigena voeren door de regio’s rondom Rome. Umbrië, Lazio,Toscane en Marche om precies te zijn. De eeuwenoude pelgrimsroutes trekken talloze pelgrims voor een religieuze bedevaart, maar lenen zich ook perfect voor een wandelvakantie.

In Centraal-Italië komen kunst, geschiedenis, spiritualiteit en gastronomie samen. Drie van de routes lopen grotendeels door Umbrië, het groene hart van Italië. Vanwege de vele heiligen die er geboren werden, waaronder Benedictus, Franciscus en Clara, wordt dit gebied met haar vele schitterende kloosters ook wel Terra dei Santi genoemd, zo leer ik. Het land van de heiligen. In dit mystieke en vredige landschap heb je de rust en ruimte om tot jezelf te komen, om te wandelen, midden in de natuur te zijn.

Landschap in de omgeving van Ovieto, Umbrie

Landschap in de omgeving van Ovieto, Umbrie

Via di Francesco

De Via di Francesco bestaat uit een noordelijke en zuidelijke route. De noordelijke route begint bij het franciscaner heiligdom van La Verna in Toscane. Op deze locatie op de berg trok Sint Franciscus van Assisi zich regelmatig terug voor meditatie en gebed. In vijftien kilometer loop je naar Pieve Santo Stefano, om na een goede nachtrust een pittige tocht van tien uur te lopen naar Sansepolcro. Op de derde dag verruil je Toscane voor Umbrië en loop je een gemakkelijke tocht naar Citerna, uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Italië. De laatste dag wandel je in twintig kilometer naar het levendige Città di Castello.

De zuidelijke Via di Francesco begint bij het franciscaner heiligdom in Greccio, waar de oorsprong van de kerststal ligt. Op kerstavond 1223 bouwde Franciscus van Assisi in het bos bij Greccio de eerste levende kerststal. Een kleine 24 kilometer verder eindig je de dag op het piazza van Rieti. Via Poggio Bustone, Arrone en Ceselli kom je na zes dagen wandelen aan in de vroegmiddeleeuwse stad Spoleto met haar beroemde brug en de Rocca Albornoziana, het fort dat majestueus boven de stad uittorent.

Jaarlijks lopen vele pelgrims- en wandelliefhebbers de Via Francigena di Francesco. De route doorkruist het thuisland van Franciscus van Assisi en voert je langs kloosters, door eeuwenoude bossen, langs bruisende rivieren en middeleeuwse steden. Een prachtig afwisselend landschap met unieke vergezichten.

Via Amerina

De Via Amerina dateert uit de derde eeuw voor Christus, als een zijweg van de Via Cassia. De weg werd al in 240 v. Chr. in gebruik genomen als een zeer belangrijke verbindingsweg tussen Rome en Umbrië. Vanaf Assisi loop je via onder andere Deruta, Todi, Amelia, Orte, Gallese, Campagno di Roma en La Storta uiteindelijk naar Rome. Je komt langs verstilde heuvelstadjes en eeuwenoude kluizenaarskloosters in eindeloze groene valleien. Deze wat langere route loopt langs een aantal van de onbekendere hoogtepunten van de regio’s Umbrië en Latium.

Assisi

De stad Assisi

Via Francigena

De Via Francigena staat bekend als de weg naar Rome. Deze middeleeuwse weg verbindt het Engelse Canterbury met Rome en loopt in 1.800 kilometer achtereenvolgens door Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland en Italië. De route werd in het jaar 900 voor het eerst beschreven en langs deze route trokken pelgrims zuidwaarts naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. Noord Europese kunstenaars zoals Dürer en Rubens reisden langs deze route, om in Italië de wonderen van de Italiaanse renaissance te bestuderen.

De route doorkruist de mooiste stukken Europa. Het eeuwenoude Canterbrury, de witte kliffen van Dover, Frans Vlaanderen, de Champagne en de middeleeuwse stad Reims, de Jura en Alpen. In Italië loopt de route via de universiteitssteden Aosta en Vercelli naar Piemonte en volgt de loop van de Po door Toscane richting Lazio en het eeuwige Rome.

Via Francigena, Italian Wonder Ways

Via Francigena, Italian Wonder Ways

Il Cammino di Benedetto

De 300 kilometer lange Cammino di Benedetto loopt door Umbrië en Lazio. De tocht doet de drie belangrijkste Benedictijner plaatsen aan: Norcia, waar Sint Benedictus werd geboren, Subiaco, waar de heilige dertig jaar lang leefde en vele kloosters stichtte en Montecassino, waar hij zijn laatste dagen sleet. De route loopt door prachtige, ongerepte landschappen, door eeuwenoude dorpen en langs vele abdijen die gesticht zijn door Sint Benedictus en zijn volgelingen.

Cammino Francescano della Marca

De Cammino Francescano della Marca voert door 2 regio’s, 4 provincies en 17 steden. Een unieke kans om dit deel van Midden-Italië te ontdekken en de paden te ervaren die de Heilige Franciscus achthonderd jaar geleden gebruikte voor zijn preken in de zuidelijke Marche. Op de weg ontdek je prachtige dorpen en steden, rijk aan geschiedenis en kunst, zoals Assisi, Spello, Foligno, Sarnano Amandola, Comunanza en Ascoli Piceno, maar ook kleine dorpjes die zijn doordrenkt met de meest authentieke Apennijnense cultuur. Langs bronnen en watervallen tot moerassen, van de hooglanden naar het bos, wilde ravijnen tot glooiende heuvels. Langs oude kloosters en prachtige gotische en romaanse kerken, in de voetsporen van de heilige Franciscus.

Meer lezen:

10 comments

Jenny - ikreis.net 19 september 2016 - 11:43

Wat een mooie tocht! Die landschappen in de omgeving van Ovieto zien er echt geweldig uit op de foto.

Reply
Yvonne 19 september 2016 - 13:34

Je maakt me wel nieuwsgierig naar die bijzondere fietsreis! 🙂 Volgens mij zijn dit allemaal lange wandeltochten waar je een aantal weken over doet? Maar de Via di Francesco is een aantal dagen zo te zien? Misschien is dat ooit nog wel een optie voor ons!

Reply
Sanne 19 september 2016 - 20:19

Wat een mooie wandelingen! Binnenkort reizen wel af naar Sicilië en hopen we ook een paar mooie wandelingen te maken. Ik ga gelijk even verder neuzen naar leuke tips op je blog!

Reply
ivonne calis 20 september 2016 - 13:55

Prachtige wandelingen waarvan ik al een klein deel heb gezien tijdens kampeer trips in Toscane en Umbrië. Ik wandel graag in Italië en er is zo veel moois te zien. Terecht dat je hier een keer de aandacht op vestigt.

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 20 september 2016 - 15:12

Ik kan alleen maar heel veel respect hebben voor mensen die Pelgrim-routes lopen, het lijkt mij behoorlijk heftig. Maar toch krijg je er ook heel veel moois voor terug, prachtige uitzichten en foto’s bijvoorbeeld! 🙂

Reply
Denise - Follow my footprints 22 september 2016 - 09:34

Leuk, die kende ik nog niet. Ook de term Italian Wonder Ways kende ik niet.

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 22 september 2016 - 18:49

Wat een prachtige wandelingen zeg! Ik vind pelgrim-routes altijd zo bijzonder!

Reply
Jessica | Corners of the World 23 september 2016 - 11:20

Ik moet bekennen dat ik ook direct aan de Spaanse pelgrimsroute denk.. Maar de routes in Italië lijken me inderdaad ook onwijs mooi! En dan ook nog eindigen in zo’n prachtstad als Rome, niet een heel verkeerd idee 😉

Reply
Carolien | Dream the World 23 september 2016 - 17:50

Klinkt goed, van de mooie foto’s krijg je spontaan zin om die kant op te gaan. En met de gastronomie zit het wel goed in Italië. Ik had er nog nooit van gehoord

Reply
ensanne 26 september 2016 - 14:22

Ik wist inderdaad wel dat er veel pelgrimsroutes in Italië zijn. Past ook goed op jouw blog en bij jou als persoon om dit te hiken! 🙂

Reply

Laat een bericht achter!