Home Kunst & CultuurBoekentips Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome

Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome

door Aniek Rooderkerken
Amor en Psyche, Louis Jean Francois Lagrenée

Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome

In het oude Rome waren orgieën toch dagelijkse kost? En kijk eens naar de erotische afbeeldingen in Pompeï en Herculaneum! Maar hoe zat het nu echt met liefde en lust in het Oude Rome? Bert Gevaert en dr. Johan Mattelaer verkennen archeologische Romeinse sites, musea en teksten op zoek naar het antwoord.

Twee West-Vlaamse auteurs, Bert Gevaert en Johan Mattelaer, beschrijven in hun boek “Roma Intima” hoe vanzelfsprekend seks was in het Romeinse Keizerrijk. Ze stellen het intieme leven van de Romeinen centraal en rekenen ook meteen af met de vele clichés die de ronde doen over de Romeinen. 

Let’s talk about sex, baby

Seks en erotiek zijn niet de meest voor de hand liggende onderwerpen in de (kunst)geschiedenis, zou je denken. Ze worden in ieder geval niet snel uitgebreid besproken. Al zijn er natuurlijk zo veel kunstwerken die een erotische toon hebben maar heel wat anders betekenen dan je in eerste instantie zou zeggen. Kijk maar eens naar Amor en Psyche, de afbeelding bovenaan deze blog. Tijd voor een boek over dit onderwerp, moeten Bert Gevaert en dr. Johan Mattelaer gedacht hebben. Et voilà, het is er met Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome.

Ze ontdekken het thema aan de hand van een aantal thema’s in hoofdstukken met thema’s als Let’s talk about sex, baby (seks, in al zijn vormen en kleuren), Don’t want no short dick man (in de ban van de fallus) en Let it go (toiletbezoek en intieme hygiëne). Plus een aantal ‘vluggertjes’, onderwerpen die kort behandeld worden. Van Romeinse schoonheidsidealen tot Romeinse toilethumor en van antieke teksten tot kunstwerken. Op een toegankelijke manier beschrijven ze serieuze onderwerpen.

Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome | Bert Gevaert en dr. Johan Mattelaer |Uitgeverij Sterck & de Vreese | ISBN 9789056155827 | € 29,90 | Bestel hier bij bol.com

Roma Intima
Roma Intima

Meer lezen:

Laat een bericht achter!