• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Lago di Viverone, Piemonte

Heerlijke Italiaanse & zomerse cocktails

12 augustus 2014 door Aniek Rooderkerken

Vandaag de beste tips voor vijf Italiaanse & zomerse cocktails. Of je nu aan de Italiaanse Rivièra zit of in het regenachtige Nederland, deze vijf cocktails zijn eenvoudig te maken én heerlijk om te drinken!

Aperol Spritz

De Spritz kan niet ontbreken op dit lijstje. Het is een mix van witte wijn of prosecco, een bitter zoals aperol of campari, en een scheutje koolzuurhoudend water. Je hoeft alleen te kiezen of je aperol of campari gebruikt. Het Venetiaanse aperitief aperol is gemaakt van sinaasappel, rabarber en kruiden. Aperol is iets milder dan het bittere campari en heeft een lager alcoholpercentage. Schenk, in grote glazen met een paar ijsblokjes, de wijn of prosecco, de aperol of campari, en een scheut bruisend mineraalwater. Een schijfje sinaasappel of citroen maakt het helemaal af.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 75 ml witte wijn zoals Pinot Bianco of prosecco
  • 50 ml campari of aperol
  • een scheutje koolzuurhoudend water

Limoncello Spritz

Een fris alternatief is de Limoncello Spritz. Een limoncello is lekker na het eten, maar deze cocktail kan altijd! Vul hiervoor een wijnglas met crushed ijs. Voeg de limoncello en het koolzuurhoudend water toe en roer even. Garneer met een takje munt.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • crushed ijs
  • 50 ml limoncello
  • 100 ml koolzuurhoudend water
  • een takje munt

Negroni

Het schijnt dat de Negroni werd bedacht toen graaf Camillo Negroni aan een barman vroeg om in zijn Americano wat gin te doen in plaats van koolzuurhoudend water. Het bittere drankje is in ieder geval heerlijk! Vul voor een Negroni een glas met ijs en schenk alle ingrediënten erbij. Roer even en voeg een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 25 ml gin
  • 25 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Negroni Sbagliato

De Negroni Sbagliato is weer een variatie op de gewone Negroni. Volgens het verhaal voegde een barman onbewust prosecco toe in plaats van gin. De Negroni ‘Sbagliato’, de verkeerde Negroni, was geboren. Vul hiervoor een glas met ijs. Schenk de vermout en campari erbij. Schenk het glas langzaam vol met de prosecco. Roer voorzichtig en voeg ten slot nog een schijfje sinaasappel toe.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • ijs
  • 5 ml prosecco
  • 5 ml campari
  • 25 ml zoete vermout
  • schijfje sinaasappel

Bellini

De Bellini is waarschijnlijk bedacht in Harry’s Bar in Venetië en vernoemd naar de vijftiende-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Bellini. Schenk de verse en gekoelde perzikpuree in een champagneflute of een recht glas. Schenk vervolgens de prosecco erbij en roer het mengsel voorzichtig.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 25 ml gekoelde witte-perzikpuree
  • 100 ml koude prosecco

Hugo

Een licht en fris aperitief op basis van prosecco is de Hugo, een drankje dat afkomstig is uit Bolzano en dat je dus vaak tegenkomt in de regio Trentino – Zuid Tirol. De Hugo maak je in een groot wijnglas met een paar blokjes ijs. Vervolgens schenk je hierbij de vlierbloesemsiroop en de droge prosecco. Voeg een schijfje citroen toe en een paar blaadjes verse munt. Wil je deze cocktail iets lichter, dan kun je optioneel wat licht bruiswater toevoegen.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 120 ml koude prosecco
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 30 ml bruisend mineraalwater
  • 30 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 schijfje limoen
  • Takjes Munt
  • Paar blokjes ijs

Sgroppino

De Sgroppino is een frisse cocktail van citroenijs, wodka en prosecco. Laat het citroen sorbetijs iets zachter worden. Klop er vervolgens met een garde de wodka  doorheen. Schenk de prosecco bij het mengsel terwijl je blijft kloppen, zodat het drankje heel licht en schuimig wordt. Giet direct in gekoelde glazen en garneer met citroenschil of munt. Een iets simpelere versie van de Sgroppino maak je door een lepel sorbetijs in de glazen te scheppen en hierover een mengsel van gekoelde Prosecco en wodka te schenken.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 125 ml citroensorbetijs
  • 75 ml prosecco
  • 15 ml wodka
  • citroenschil of munt

Mimosa

De Mimosa is een frisse mix van twee delen prosecco (of een andere mousserende wijn) en een deel sinaasappelsap, versierd met een schijfje sinaasappel. De cocktail is uitgevonden rond 1925 in het Hôtel Ritz Paris en is vernoemd naar de mediterrane Mimosastruik, die in het voorjaar vol zit met pluizige gele bloemen. Zorg dat beide ingrediënten goed zijn gekoeld, en meng deze in een champagneflute. Eventueel kan je een scheutje cointreau toevoegen. Koud geserveerd is het drankje  heerlijk als aperitief, maar ook bijvoorbeeld bij een zomerse brunch.

Ingrediënten (voor 1 glas):

  • 60 ml prosecco of andere mousserende wijn
  • 60 ml vers sinaasappelsap
  • 5 ml cointreau

Én een alcoholvrij alternatie: Crodino

Tip! Een leuk alcoholvrij alternatief is de Crodino, waarmee je heerlijke cocktails kan mixen. Van de Crodino on the rocks, tot de Crodino Spritz (mét alcohol), en de Crodino-Mandarijn Cocktail. Lees de recepten hier.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Puur pasta van Laura Santtini - Italiaans kookboek met authentieke receptenRecept voor gekookte cherrytomatensaus uit Puur Pasta
Een nieuw boek over de kunst van het pizza bakkenPizza recept: Pizza met mortadella en pistachio
Het eerste Italië Uitgelicht event: Workshop olijfolie proeven met Gregor Christiaans

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Zoeken

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Nog op zoek naar een betaalbare huurauto?

DiscoverCars.com

Lees ook De Smaak van Italië

Het magazine De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order of bestel via deze link de nieuwe editie!

• De Toscaanse eilanden het mooiste van Elba en Pianosa
• Lido di Venezia met eindeloze stranden en een vleugje glamour
• Een unieke roadtrip door Umbrië, Lazio en Toscane
• De mooiste baroksteden van de Val di Noto op Sicilië
• De hotlist 50 beste restaurants van Puglia
• Heerlijke recepten uit de nieuwe Zilveren Lepel
• De hypertrattoria adressen in Italië en Nederland

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.