Home Italië Wielrennen in Piemonte

Wielrennen in Piemonte

door Aniek Rooderkerken
Wielrennen in Piemonte

Wielrennen in Piemonte

Heb je mijn blog over Brusagio al gelezen? Wij verbleven een aantal dagen op deze panoramische locatie in de heuvels van Piemonte. Om heerlijk te eten, te genieten van het uitzicht én om te gaan wielrennen.

Met zijn eeuwenoude dorpjes en hoge heuvels is deze streek een uitdagend gebied voor wielrenners en mountainbikers. Niet gek dat in de buurt verschillende kampioenen zijn opgegroeid: Fausto Coppi, Giovanni Gerbi en Constante Giradengo. Vlakbij Brusagio vind je zelfs verschillende wielermusea die de geschiedenis van de tweewielers levend houden. Ik neem de proef op de som en maak een tocht van 65 kilometer, vanaf Brusagio.

Wielrennen in Piemonte, Italië
Wielrennen in Piemonte

Fietsen bij Brusagio

Vanaf Brusagio dalen we het eerste kleine stukje onverhard af naar Spigno Monferrato en fietsen over de oude Middeleeuwse brug. Prachtig hoe de oude brug geflankeerd wordt door de twee wachttorens. Hierna start de eerste klim (Regione San Giacomo, aldus Strava), gemiddeld 5% over 2,4 kilometer. Na de afdaling ga je weer meteen drie kilometer omhoog naar Pareto. Vervolgens fiets je wisselend klimmend en dalend verder naar Turpino. Dwars door bloeiende lavendelvelden en wijngaarden. Onderweg word je ingehaald door de Panda 4×4’s die je hier overal ziet. Maak zeker ook een korte tussenstop in Montechiaro d’Acqui, om je te vergapen aan het adembenemende uitzicht over de heuvels.

Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio
Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio

Koffiestops in charmante dorpjes

Je kronkelt nog even over de groene heuveltoppen voordat je een lange, lopende afdaling ingaat. Tien vlakke kilometers volgen. In Bistagno vind je kleine winkeltjes en bakkerijtjes, een perfecte plaats om je bidons bij te vullen en iets te eten. Grote kans dat iedereen je enthousiast aanspreekt en je vraagt naar de route die je fietst! 

Giardinetto, Monastero Bormida… je fietst door kleine en charmante dorpjes totdat je aan de volgende grote klim begint. Deze is simpelweg “tough climb” genoemd door Strava. Dat zegt al genoeg. De steilere stukken gaan hier richting de 20 procent.

Je daalt vervolgens af langs dorpjes met klinkende namen als Denice en Piani Superiore. Vanaf Montechiaro Piana fiets je redelijk vlak, dicht bij de Fiume Bòrmida di Spigno die door het dal meandert. Vanaf Mombaldone begint de pittige eindklim weer terug naar Brusagio.

Tip: bij Brusagio zijn door Rob drie mooie fietsroute uitgezet. Als je dit wil reserveert Rob zelfs een restaurantje halverwege de route, zodat je kan genieten van een onvergetelijke Piemontese lunch tussen de locals!
www.brusagio.com

Meer lezen:

5 comments

Lotje 4 juli 2015 - 21:20

O, wat leuk zeg. Heerlijk als je zo sportief bent. Leuke manier om de omgeving te verkennen. Met hardlopen kom je lang niet zo ver.

Reply
Aniek Rooderkerken 5 juli 2015 - 15:20

Zeker! Jammer dat de accu van de camera het niet lang genoeg volhield om de hele route te filmen, dan had ik de kleine dorpjes ook in het filmpje kunnen opnemen.

Reply
Marcella 11 juni 2016 - 09:18

Leuk avontuur! Tof filmpje ook!

Reply
Fietsen in het voorjaar! - travelwriter.nl 7 april 2018 - 07:49

[…] Waar Toscane in de zomer overspoeld wordt door toeristen, is het er in een voor- en najaar een stuk rustiger. Toscane leent zich ook goed voor een rondtocht, waarbij je van stad naar stad fietst. Langs cipressen, wijngaarden en olijfbomen in de stralende zon. Al kan het in het voorjaar ook nog wel kouder zijn. Pak ook zeker een stuk van de zogenaamde strade bianche, witte paden, mee. Iets meer buiten de gebaande paden: ga wielrennen langs eeuwenoude dorpjes en hoge heuvels, door de streek van Fausto Coppi: fietsen in Piemonte! […]

Reply
Herman 1 januari 2019 - 11:00

Het is inderdaad fantastisch fietsen in deze regio. Wij hebben zelf een een huisje in Roccaverano en als ik in Italië ben fiets ik bijna dagelijks een rondje met als bijna vast stop de bar in Roccaverano waar ik dan mijn dagelijkse Gazzetta dello Sport haal. Alleen al vanuit mijn huis heb ik wel 10 verschillende routes om in Rocca te komen. Lees ook meer over deze streek in mijn kleinschalige blog “Italiaanse Kleuren”

Reply

Laat een bericht achter!