Wielrennen in Piemonte

Wielrennen in Piemonte, Italië Uitgelicht
Wielrennen in Piemonte

Heb je mijn blog over Brusagio al gelezen? Wij verbleven een aantal dagen in deze b&b op een panoramische locatie in de heuvels van Piemonte. Om heerlijk te eten, te genieten van het uitzicht én om te gaan wielrennen. Met zijn eeuwenoude dorpjes en hoge heuvels is deze streek een uitdagend gebied voor wielrenners en mountainbikers. Niet gek dat in de buurt verschillende kampioenen zijn opgegroeid: Fausto Coppi, Giovanni Gerbi en Constante Giradengo. Nabij Brusagio vind je zelfs verschillende wielermusea die de geschiedenis van de tweewielers levend houdt. Ik nam de proef op de som en maakte een tocht van 65 kilometer, vanaf Brusagio.

Wielrennen in Piemonte, Italië
Wielrennen in Piemonte, inclusief Italiaanse wieleroutfit!

Vanaf Brusagio daalden we het eerste kleine stukje onverhard af naar Spigno Monferrato en fietsten over de oude Middeleeuwse brug met de twee wachttorens. Hierna start de eerste klim (Regione San Giacomo, aldus Strava) gemiddeld 5% over 2,4 kilometer. Na de afdaling ga je weer meteen drie kilometer omhoog naar Pareto om vervolgens wisselend klimmend en dalend verder te fietsen naar Turpino, dwars door bloeiende lavendelvelden en wijngaarden. Onderweg wordt je ingehaald door de Panda 4×4’s die je hier overal ziet. Maak zeker ook een korte tussenstop in Montechiaro d’Acqui, om je te vergapen aan het adembenemende uitzicht over de heuvels.

Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio
Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio

Je kronkelt nog even over de groene heuveltoppen voordat je een lange, lopende afdaling ingaat. Tien vlakke kilometers volgen. In Bistagno vind je kleine winkeltjes en bakkerijtjes, een perfecte plaats om je bidons bij te vullen en iets te eten. Grote kans dat iedereen je enthousiast aanspreekt en je vraagt naar de route die je fietst. Giardinetto, Monastero Bormida… je fietst door kleine dorpjes totdat je aan de volgende grote klim begint, simpelweg “tough climb” genoemd door Strava. De steilere stukken gaan hier richting de 20 procent. Je daalt af langs dorpjes met klinkende namen als Denice en Piani Superiore. Vanaf Montechiaro Piana rijd je redelijk vlak, dicht bij de Fiume Bòrmida di Spigno die door het dal meandert. Vanaf Mombaldone begint de pittige eindklim weer terug naar Brusagio.

Bekijk hieronder de film die wij maakten tijdens het wielrennen en bekijk de route op Strava.

Tip: Brusagio biedt in het voorjaar en het najaar wielerarrangementen aan, met drie overnachtingen (inclusief ontbijt en diner), waarbij je de drie routes kan fietsen die Rob uitzette vanaf Brusagio. Als je dit wil reserveert Rob zelfs een restaurantje halverwege de route, zodat je kan genieten van een onvergetelijke Piemontese lunch tussen de locals!
www.brusagio.com

More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *