Home Italië De beste tips voor Venetië!

De beste tips voor Venetië!

door Aniek Rooderkerken
De skyline van Venetië: in deze blog de beste tips voor Venetië!

De beste tips voor Venetië!

Venetië is een stad die je ooit in je leven moet bezoeken! Om uit te kijken over het Canal Grande, om de Ponte Rialto en het Dogenpaleis te zien en over het San Marco plein te wandelen. Maar er is nog veel meer te zien en te doen. Mijn favoriete plekken in Venetië zitten wat verder verstopt in de stad. Ik geef je de beste tips voor Venetië, van wijnbarretjes, de eilanden in de lagune tot de mooiste architectuur.

Wandelend de stad verkennen

De beste manier om Venetië te verkennen is door rond te dwalen door de verschillende wijken en zo op het spoor te komen van de mooiste verborgen plekjes van La Serenissima. Er zijn straatmarktjes waar je vers fruit kan kopen en je ogen uit kan kijken. Je vindt deze bijvoorbeeld in Strada Nova, Rialto en Campo Santa Margherita. Weg met die kaart en reisgids en ontdek Venetië te voet.

Op zoek naar de mooiste architectuur en kunst

Al wandelend ontdek je misschien wel dit mooie marmeren kerkje in het Cannaregio district: de Chiesa di Santa Maria dei Miracoli. Naast het altaar staat het beeld van Santa Maria dei Miracoli, aan wie het kerkje haar naam dankt. De Scala Contarini del Bovolo is net zo mooi! Dichtbij Campo Santo Stefano is een kleine, verborgen binnenplaats die niet veel mensen weten te vinden. De elegante wenteltrap die hier staat weerspiegelt de overgang van de gotische architectuur naar de renaissance. Mijn laatste tip is de Scuola Grande di San Rocco. Dit gebouw herbergt een prachtig meesterwerk van Tintoretto; plafondschilderingen van het Oude en het Nieuwe Testament.

Gondels!

Je kan natuurlijk geen bezoek brengen aan Venetië zonder een blik te werpen op de beroemde gondels! Vlakbij Ponte di San Trovaso ligt het oudste plekje in Venetië waar gondels werden verbouwd en gerepareerd. Het kost tot 2 jaar om een gondel te bouwen en er zijn zo’n 280 stukken hout voor nodig. Hier kan je een klein deel van dat proces zien.

Wil je zelf ook een keer goedkoop in een gondel varen, neem dan een “traghetto” om het Grand Canal over te steken. Voor 2 euro maak  je in een gondel een oversteek van het beroemde kanaal. Vergeet ook het Arsenale di Venezia niet. Hier vang je een glimp op van het 13e eeuwse Venetië, toen Venetië een maritieme grootmacht was.

Cicchetti en bacari

Een belangrijke tip! Bezoek Venetië niet zonder cicchetti te proeven. Cicchetti zijn kleine gerechtjes en hapjes die aan het einde van de middag vóór het diner worden geserveerd. Hiervoor ga je op zoek naar bacari, wijnbarretjes in de achterafstraten van Venetië. Andar a cicchetti is een typisch Venetiaans fenomeen waarbij je aan de bar allerlei kleine gerechtjes bestelt, samen met bijvoorbeeld een glas Verduzzo, een wijn uit de Veneto.

Vliegen naar Venetië

Volgens het onderzoek van GoEuro naar luchthavens die het populairst zijn onder Nederandse reizigers, is Venetië een van de best bereikbare luchthavens in Europa. De luchthaven Aeroporto di Venezia Marco Polo ligt op 12 kilometer van het stadscentrum en de ATVO bus brengt je voor 8 euro in 20 minuten naar het centrum van de stad. De veerboot doet er flink langer over en is wat duurder (15 euro) maar het uitzicht op de boot maakt wel heel veel goed. Bekijk nog voor je reis welke transfer je wilt nemen en dan zit je in no time in Venetië aan een Bellini cocktail. Want het moet niet te lastig zijn om van een luchthaven naar het centrum van een stad te komen.

Burano

Wil je juist even de stad uit, breng dan een bezoek aan Burano. Het kleine eilandje is vooral bekend om zijn kleurrijke huisjes. Het is de perfecte plek om op een zonnige dag het oude vissersdorpje te verkennen. Net zoals het eiland Murano bekend is om haar handgeblazen glas, is Burano hoofdstad van fijn kant, handgemaakt volgens de vaardigheden die generatie op generatie zijn doorgegeven. Er is zelfs een klein kantmuseum, het Museo del Merletto, op het eiland.  Ook bijzonder is Lazzaretto Nuovo, het voormalige quarantaine-eiland van Venetië.

Venetië in de nacht

Met de vaporetto, de waterbus, ben je in zo’n 45 minuten bij Burano. De Vaporetto is overigens een goede en goedkope manier om Venetië te verkennen. Zeker ’s avonds of vroeg in de ochtend. Dan zie je Venetië zonder de drukte van alle toeristen. Neem hierom ‘s avonds Vaporetto lijn 1. In een half uur vaar je over het Canal Grande naar het Piazza San Marco en onderweg heb je een onvergetelijk uitzicht. Misschien wel een van de beste tips voor Venetië!

Nog meer tips voor Venetië lees je in dit artikel.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!