• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Bestemmingen
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Le Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden in Italië
  • Reizen naar Italië
    • Accommodaties
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Reisroutes
    • Reizen met de trein naar Italië
    • Vliegen naar Italië
    • Reizen met de camper in Italië
    • Weer en beste reistijd Italië
    • Tolwegen in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Reistips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Kookboeken
  • Kunst en Cultuur
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse kunstenaars
    • Italiaanse geschiedenis
      • Etrusken
      • Romeinse tijd
      • Middeleeuwen
      • Renaissance
      • Barok
  • Boekentips
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Bestemmingen
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Le Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden in Italië
  • Reizen naar Italië
    • Accommodaties
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Reisroutes
    • Reizen met de trein naar Italië
    • Vliegen naar Italië
    • Reizen met de camper in Italië
    • Weer en beste reistijd Italië
    • Tolwegen in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Reistips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Kookboeken
  • Kunst en Cultuur
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse kunstenaars
    • Italiaanse geschiedenis
      • Etrusken
      • Romeinse tijd
      • Middeleeuwen
      • Renaissance
      • Barok
  • Boeken
Cucina Maria - cover

Ken je klassiekers: Cucina Maria

5 juli 2018 door Lotje Lomme

Op deze website houden we van onze klassiekers. De klassieke oudheid, schilderijen uit de Renaissance, oude filosofen en rustige serene vakantieplekken. Het hoeft dan ook niet heel raar te zijn dat ik nu wat aandacht wil schenken aan het kookboek Cucina Maria van Maria Coumans.

Maria Coumans

Maria is een Nederlandse die in de jaren ’90 naar Italië emigreerde. Zij bracht als eerste Nederlandse een Italiaans kookboek uit in Nederland en wist daarmee vorige maand de derde prijs te behalen in de Italiaanse kookboekenverkiezing Pomo d’Oro. Dat is bijzonder knap voor een boek dat door haarzelf is uitgebracht en dat moet concurreren met een kookboekenhype zoals Cucina Verde, met sojaroom, glutenvrije en lactosevrije recepten. De uitgave is op glanzend fotopapier in chique zwart – wit. De mensen die al voor 2010 liefhebber waren van de Italiaanse keuken zullen haar boek ongetwijfeld kennen. Voor mij als Italianist was het het in 2007 eerste Italiaanse kookboek dat ik in Nederland leerde kennen.

Cucina Maria
Een voorbeeld van een menu (van de twintig) uit het kookboek van Maria Coumans

Tsunami van kookboeken

Er is de afgelopen jaren een ware tsunami aan kookboeken gepubliceerd. Veel Italiaanse kookboeken zijn van buitenlandse makelij en zijn vertaald naar het Nederlands. Maar ook Karin en Frans van Munster, Marlies de Waal, Jolande Burg, Antoinette Coops en Onno Kleyn volgden de trend en publiceerden een Italiaans kookboek. Die boeken van nu zien er anders uit dan de kookboeken van tien, twintig jaar terug. Het boek van Maria is naar mijn mening een klassieker geworden. Waarom?

Ken je klassiekers

Maria maakt menu’s, bestaande uit antipasto, primo, secondo, dessert. Daarmee wist ze als eerste Nederlandse de Italiaanse manier van eten te introduceren die anders is dan de Nederlandse. De primi zijn pasta of rijstgerechten. Ook dat weet ze heel goed. De gerechten zijn eenvoudig, toegankelijk en smaakvol. Het gaat om ingrediënten en kwaliteit, niet om gecompliceerd of duur. In haar kookboeken staan de recepten van gerechten die je nu in de restaurants ziet. Vitello tonnato, funghi ripieni, mousse di cioccolata. Groentepasta of een Italiaans kipgerecht zoals hierboven. Zonder al teveel poespas.

Kookboeken liggen met de trends toch vaak iets voor op de Italiaanse restaurants. Dit boek is echter nog wars van hypes als oergranen of superfoods, lactose of glutenvrij. Wil je thuis maken wat je nu in de Italiaanse restaurants kunt eten, dan kun je kijken naar Cucina Maria.

Verrassend en toegankelijk

Toch staan er in het kookboek ook nog recepten die nog niet zijn doorgedrongen in de Nederlandse keuken. Pesche meringate, abbacchio alla romana, timballo di spaghetti of fagottino di merluzzo e gorgonzola. Het boek biedt dus ook zeker nog een verrassende inkijk in de Italiaanse keuken. Nog steeds interessant dus, maar ook toegankelijk. De toegankelijkheid zit bijvoorbeeld ook in het zuinige gebruik van de pastamachine. Ze adviseert fusilli, farfalle, spaghetti en penne die tien jaar geleden ook al in de supermarkt lagen en die ook beschikbaar zijn in het goedkoopste B-merk. Niet iedereen kan 2 euro betalen voor een pak Di Cecco of San Martino pasta. En dat hoef ook niet: niet iedereen houdt van pasta al dente. Hoewel Maria het je waarschijnlijk wel zal adviseren, als je het haar vraagt.

Maria Coumans | Cucina Maria – 20 menu’s  uit de Italiaanse keuken | CastelliBolis Poligrafichi, Bergamo (2007) | € 24,95 |  Bestel bij bol

Maria Coumans | Cucina Maria II | Uitgever: Ronde Tafel, Su de|  ISBN:  9789081156325  |  juni 2010  |  € 24,95 | Bestel bij bol

Categorie: Italiaanse keuken, Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Piazza del DuomoZoek het hogerop in Bergamo
Liefde voor eten! Savour in BeetsterzwaagLiefde voor eten! Savour in Beetsterzwaag
Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en receptenItalië van Onno Kleyn: mijn verhalen en recepten

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Dit zijn de favoriete plekken in Italië van Yvonne van der Laan

Primaire Sidebar

Ciao

Ontdek Italië voorbij de gebaande paden. Italië Uitgelicht laat je het authentieke Italië zien, waar kunst, cultuur en geschiedenis overal voelbaar zijn. Hier lees je reisverhalen die dieper graven, tips voor inspirerende tentoonstellingen en boeken die het land tot leven brengen. Voor wie met aandacht wil reizen en de cultuur en schoonheid van Italië écht wil beleven.

Lees meer

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië | Italië Uitgelicht |

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.