Home Kunst & Cultuur Taormina: parel der natuur en cultuur op Sicilië

Taormina: parel der natuur en cultuur op Sicilië

door Aniek Rooderkerken
Otto Geleng, 1843 - 1939, Het Amfitheater van Taormina, Sicilë, 1872

Taormina: parel der natuur en cultuur op Sicilië

Wie van Italië houdt en zich interesseert voor de verschillende regio´s in dit veelzijdige land, doet er goed aan Sicilië te bezoeken. Met name het kleine stadje Taormina is een unieke plek met een rijke culturele geschiedenis en fenomenaal natuurschoon.

“Italië zonder Sicilië laat geen enkele indruk in de ziel achter. Hier begint alles.” Johann Wolfgang von Goethe reisde in 1787 door Sicilië en was danig onder de indruk van het prachtige landschap en het heerlijke klimaat. Goethe schrijft in 1815 over Taormina in zijn boek ´Italienischen Reise´. Pas eind negentiende eeuw zou de stad met meer toerisme te maken krijgen, dankzij een paar andere Duitse reizigers.

De schilder en de fotograaf

De landschapschilder Otto Geleng vestigt zich in 1863 in Taormina en schopt het in 1872 zelfs tot burgemeester. In dat jaar schildert hij ook dit uitzicht over het amphitheater van Taormina, de kust en de vulkaan Etna. In zijn eerste jaren in Taormina creëert Geleng het ene na het andere prachtlandschap en dit leidt tijdens exposities in Parijs en Berlijn tot kritiek; hij zou een fantast zijn. Geleng daagt daarop iedereen uit om ter controle met hem naar Sicilië te reizen, op zijn kosten, mochten de landschappen niet echt bestaan.

Een andere Duitser, Wilhelm von Gloeden, arriveert in 1876 in de stad. Hij is een hobbyfotograaf die Taormina door een longziekte gedwongen tot zijn woonplaats maakt, vanwege het gunstige klimaat. De lokale fotograaf Giovanni Crupi wordt zijn mentor en in navolging van hem legt Von Gloeden de lokale bevolking en de prachtige natuur vast op de gevoelige plaat.

Theater van Taormina

Theater van Taormina

Het is met name Von Gloeden die voor verdere bekendheid van Taormina zorgt. Zijn foto’s worden onder andere gereproduceerd als prentbriefkaarten. Hij verlegt zijn aandacht steeds meer van het landschap naar de mensen en concentreert zich ten slotte op naaktfotografie. Zijn meest beroemde werken zijn de portretten van de jongens van Taormina. Deze portretten zijn een inspiratie geworden voor de fotograaf Robert Mapplethorpe, maar ook voor kunstenaars als Andy Warhol en Joseph Boeuys. Beroemde negentiende eeuwse kunstenaars die Taormina bezoeken, zijn Oscar Wilde, Richard Strauss en D.H. Lawrence.

Het moderne Taormina

Nog steeds zorgt de ligging, het landschap en de kustlijn van Taormina voor een rustgevende, inspirerende omgeving. Wie het stadje nu fotografeert voelt, net als Geleng en Von Gloeden in het verleden, de drang dit kunstwerk in een formaat te tonen dat recht doet aan haar schoonheid. Taormina heeft ook een bijzondere band met de wereld van de film en is in de twintigste eeuw een door filmsterren geliefde plek geworden. Niet alleen de natuur, maar ook het vermaarde filmfestival dat iedere zomer plaatsvindt, is voor zo’n klein stadje van een ongekende grandeur. Ver weg van Rome en Florence biedt Taormina op Sicilië alle schoonheid die Italië zo geweldig maakt.

Otto Geleng, 1843 - 1939, Het Amfitheater van Taormina, Sicilë, 1872

Otto Geleng, 1843 – 1939, Het Amfitheater van Taormina, Sicilë, 1872

Meer lezen:

Laat een bericht achter!