Home Italië 9 x doen in Etruskisch Toscane!

9 x doen in Etruskisch Toscane!

door Aniek Rooderkerken
Luoghi d’Esperienza in Volterra, gemaakt door kunstenaar Mauro Staccioli

9x doen in Etruskisch Toscane!

Langs de kustlijn van Toscane vind je overal de sporen van een mysterieus volk: de Etrusken. Opgravingen, musea vol artefacten en necropolissen in de pijnboombossen die de zee omlijsten. Tijd om dit rustige, landelijke deel van Toscane eens te bezoeken. Hiernaast heeft deze regio ook zonnige kustplaatsen en stranden, mooie stadjes en dorpjes, bijzondere landschappen, gastronomie en de wereldberoemde Supertuscan wijnen te bieden. Reizen langs de Etruskische Kust!

Uitzicht vanaf het Palazzo dei Priori

Uitzicht vanaf het Palazzo dei Priori

Bezoek Volterra: een van de mooiste stadjes van Toscane

Volterra is misschien wel één van de mooiste stadjes van Toscane, midden in het glooiende Toscaanse landschap. Het centrum bestaat uit kronkelende straatjes, Etruskische stadsmuren en prachtige middeleeuwse gebouwen. Het is een heerlijke stad om doorheen te struinen. En het zou Toscane niet zijn als je er niet ook heerlijk kon eten! De beste tips voor een stedentrip Volterra.

Etruskische necropolis van San Cerbone in Populonia

Etruskische necropolis van San Cerbone in Populonia

Breng een bezoekje aan de Etrusken

Langs de kustlijn van Toscane vind je overal sporen van een mysterieus volk: de Etrusken. Opgravingen, musea vol artefacten, necropolissen in de pijnboombossen die de zee omlijsten. Twee van de leukste plekken om te bezoeken – ook voor kinderen – liggen ook nog eens op steenworp afstand van elkaar: een Etruskische acropolis én de necropolis van San Cerbone. Reizen langs de Etruskische Kust!

Hike door een geothermisch gebied

Hike door een geothermisch gebied

Hike door een geothermisch gebied

Het Parco naturalistico delle Biancane in de Maremma in Toscane is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. Dit beschermd natuurpark ligt niet ver van het dorp Monterotondo Marittimo. Een landschap dat on-Italiaans aandoet maar toch echt midden in de Maremma ligt, in het zuidwesten van Toscane. Een spectaculair en bijna onaards landschap waar je prachtige hikes kan maken.

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Zoek de lekkerste plekjes op

Een bezoek aan de bijzondere worst-en kaasmakerij en delicatessenwinkel Mucci & Staccioli in Monteverdi Marittimo. Een lunch bij Podere Paterno
 waar heerlijke kazen gemaakt worden – midden in een geothermisch gebied. Én een proeverij bij brouwerij Vapori di Birra waar met aardwarmte bier gebrouwen wordt. We gaan op zoek naar Fijnproevers kunnen hun hart ophalen in Etruskisch Toscane!

Bezoek een voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina

Bezoek een voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina

Bezoek een voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina

Montecatini Val di Cecina is een klein middeleeuws dorpje in de regio Pisa en niet ver van Volterra. De hele vallei is rijk aan grondstoffen, zoals koper en albast, die al sinds lange tijd worden gewonnen. Dit maakt het ook een interessante plek voor liefhebbers van industriële gebouwen. Zo vind je er de voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina. Caporciano, de kopermijn die op ongeveer een kilometer van het dorp ligt, was in de 19de eeuw zelfs de grootste en rijkste kopermijn van Europa. Inmiddels is de mijn gesloten, maar je kan er wel nog een rondleiding krijgen!

Het authentieke recept voor Zuppa Volterrana

Het authentieke recept voor Zuppa Volterrana

Proef de authentieke Zuppa Volterrana

Zuppa Volterrana staat overal in Volterra, en overigens ook ver daarbuiten, op de kaart. Deze stevige soep van groenten en brood is een specialiteit van deze streek. Heb je nu niet de mogelijkheid om naar Toscane te gaan om deze soep te proeven, dan kan je deze ook eenvoudig zelf maken met dit authentieke recept voor Zuppa Volterrana!

Toscane verkennen op een e-bike

Toscane verkennen op een e-bike

Ontdek Toscane met een e-bike

Toscane is een prachtig fietsgebied met glooiende heuvels en uitgestrekte valleien vol wijnranken en olijfboomgaarden. Niets mooier dan het gebied op twee wielen te ontdekken, ware het niet dat die golvende heuvels vaak gemene kuitenbijters blijken te zijn. Gelukkig kan je Toscane ook verkennen op een e-bike. Zo kan al je aandacht naar het landschap uitgaan. En dat is prachtig! Zeker wanneer je Etruskisch Toscane verkent.

Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast

Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast

Neem een kijkje bij een Albast atelier

In de omgeving van de Toscaanse stad Volterra wordt albast gewonnen. Albast is een zachte, kalkachtige steensoort die bewerkt kan worden door ambachtslieden tot prachtige kunstwerken, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Je kan verschillende ateliers in de stad bezoeken, zoals ook alab’Arte, het albast atelier in Volterra van Roberto Chiti en Giorgio Finazzo.

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Overnacht op deze bijzondere plekken

Van zonnige kustplaatsen tot eeuwenoude stadjes op heuveltoppen. Overnachten aan de Etruskische Kust kan op heel wat mooie plekken. Park Hotel Marinetta in Marina di Bibbona, bijvoorbeeld. Het heeft 2 restaurants waar je heerlijk kan eten en via een wandeling van 150 meter door een pijnbomenbos kom je op het eigen strand van het hotel.

Nog meer rust vind je bij de Agriglamping Podere Pianetti. Deze bijzondere, kleinschalige agriglamping heeft verschillende accommodaties zoals lodgetenten met airco en zelfs een afwasmachine! Gasten mogen alles uit de eigen moestuin plukken. De agriglamping is schitterend gelegen tussen de wijngaarden, heeft een zwembad en jacuzzi’s.

In en om Volterra tippen wij nog 3 adresjes om te overnachten:  Hotel La Locanda in Volterra, op nog geen 5 minuten lopen van het hotel Ristorante Etruria, van dezelfde eigenaar. Hotel San Lino, dat zich ook binnen de oude stadsmuren bevindt. En tot slot Hotel Residence Villa Rioddi.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!