• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Zelf pasta maken | Basisrecept pastadeeg | pastadeeg recept

Basisrecept pastadeeg (het beste pastadeeg recept)

9 juli 2024 door Aniek Rooderkerken

Zelf pasta maken is ontzettend leuk om te doen. Zeker met dit recept voor een goed pastadeeg. Voor het beste resultaat gebruik je ook de beste ingrediënten die je kunt vinden. Gelukkig heb je niet veel ingrediënten nodig. Een pastamachine is daarentegen wel handig. Zo maak je zelf pasta!

Benodigdheden (4 personen)

  • 400 gram pastabloem farina tipo 00, plus wat extra
  • 4 grote eieren
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie (optioneel)

Wat is type 00-bloem of farina tipo 00? Type 00-bloem is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. De 00 staat voor de uitmalingsgraad van de bloem, dit type tarwebloem is dus heel fijn gemalen. De fijne structuur levert een zacht en elastisch deeg op. Je gebruikt type 00-bloem voor pizzadeeg, gnocchi of pasta.

Zelf pasta maken | Basisrecept pastadeeg | pastadeeg recept
Pastadeeg uitrollen
Zelf pasta maken | Basisrecept pastadeeg | pastadeeg recept
Zelf pasta maken

Recept

Het deeg maken

Maak met je vingers een kuiltje in het midden van de bloem. Giet hier het ei in. De eetlepel extra vergine olijfolie is optioneel: kies zelf of je een deeg met of zonder olijfolie wilt.

Meng de bloem vanaf de buitenkant nu langzaam door het ei. Is de ei helemaal opgenomen? Meng het deeg dan in zo’n 10 minuten met je handen tot je een samenhangende deegbal hebt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein scheutje water toe.

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt.

Het meest eenvoudigste pastarecept bevat 1 ei per 100 gram bloem, geschikt voor één persoon. Een rijker en smaakvoller deeg krijg je met extra eidooiers. Ga dan uit van 1 ei en 2 extra eidooiers per 100 gram bloem. Splits je de eieren, dan kun je het eiwit in een koelkast tot 3 dagen bewaren voor een ander recept.

Het deeg uitrollen

Je kunt het deeg uitrollen met een grote deegroller, maar makkelijker is het met een goede pastamachine*.

Verdeel het deeg in 3 of 4 porties. Leg de deel die je niet gebruikt weg onder een schone theedoek en rol het andere deel met de hand uit, zodat het door de pastamachine kan.

Ze de machine op de ruimste stand en haal het deeg erdoor. Stel de machine vervolgens een stand smaller af en haal het deeg er nogmaals doorheen. Vouw het pastadeeg dubbel en haal het weer door de ruimste stand van de machine. Herhaal dit tot je een soepel deeg hebt.

Tip: Gebruik één hand om aan de hendel te draaien en begeleid met je andere hand het deeg door de machine. Bestuif het pastadeeg tussendoor met bloem om te voorkomen dat het aan de machine plakt.

Rol het pastadeeg vervolgens nog een aantal keer door de machine. Stel de machine steeds op een smallere stand af, tot het deeg de gewenste dikte heeft. Voor bijvoorbeeld pappardelle of tagliatelle is 2 mm goed, voor gevulde pasta wil je het deeg iets dunner hebben.

Herhaal deze stappen met de andere porties deeg. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek of snijd ze in de gewenste vorm. Lintpasta laat je het beste drogen op een droogrekje, zo kunnen de slierten los van elkaar drogen en kleven ze niet aan elkaar. Bestuif eventueel met een beetje extra bloem. 

Pasta koken

Verse pasta hoeft veel korter te koken dan de gedroogde variant. Vaak is 2 a 3 minuten voldoende. Voeg altijd voldoende zout aan het kookwater toe.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw AmsterdamHet kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops
Een olijfboom adopteren in ItaliëEen olijfboom adopteren in Italië!
Janny van der Heijden in MilaanJanny van der Heijden bezoekt de iconische patisserieën van Milaan

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Paestum, Griekse en Romeinse stad van godinnen

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.