Zelf pasta maken is ontzettend leuk om te doen. Zeker met dit recept voor een goed pastadeeg. Voor het beste resultaat gebruik je ook de beste ingrediënten die je kunt vinden. Gelukkig heb je niet veel ingrediënten nodig. Een pastamachine is daarentegen wel handig. Zo maak je zelf pasta!
Benodigdheden (4 personen)
- 400 gram pastabloem farina tipo 00, plus wat extra
- 4 grote eieren
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie (optioneel)
Wat is type 00-bloem of farina tipo 00? Type 00-bloem is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. De 00 staat voor de uitmalingsgraad van de bloem, dit type tarwebloem is dus heel fijn gemalen. De fijne structuur levert een zacht en elastisch deeg op. Je gebruikt type 00-bloem voor pizzadeeg, gnocchi of pasta.


Recept
Het deeg maken
Maak met je vingers een kuiltje in het midden van de bloem. Giet hier het ei in. De eetlepel extra vergine olijfolie is optioneel: kies zelf of je een deeg met of zonder olijfolie wilt.
Meng de bloem vanaf de buitenkant nu langzaam door het ei. Is de ei helemaal opgenomen? Meng het deeg dan in zo’n 10 minuten met je handen tot je een samenhangende deegbal hebt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein scheutje water toe.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt.
Het meest eenvoudigste pastarecept bevat 1 ei per 100 gram bloem, geschikt voor één persoon. Een rijker en smaakvoller deeg krijg je met extra eidooiers. Ga dan uit van 1 ei en 2 extra eidooiers per 100 gram bloem. Splits je de eieren, dan kun je het eiwit in een koelkast tot 3 dagen bewaren voor een ander recept.
Het deeg uitrollen
Je kunt het deeg uitrollen met een grote deegroller, maar makkelijker is het met een goede pastamachine*.
Verdeel het deeg in 3 of 4 porties. Leg de deel die je niet gebruikt weg onder een schone theedoek en rol het andere deel met de hand uit, zodat het door de pastamachine kan.
Ze de machine op de ruimste stand en haal het deeg erdoor. Stel de machine vervolgens een stand smaller af en haal het deeg er nogmaals doorheen. Vouw het pastadeeg dubbel en haal het weer door de ruimste stand van de machine. Herhaal dit tot je een soepel deeg hebt.
Tip: Gebruik één hand om aan de hendel te draaien en begeleid met je andere hand het deeg door de machine. Bestuif het pastadeeg tussendoor met bloem om te voorkomen dat het aan de machine plakt.
Rol het pastadeeg vervolgens nog een aantal keer door de machine. Stel de machine steeds op een smallere stand af, tot het deeg de gewenste dikte heeft. Voor bijvoorbeeld pappardelle of tagliatelle is 2 mm goed, voor gevulde pasta wil je het deeg iets dunner hebben.
Herhaal deze stappen met de andere porties deeg. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek of snijd ze in de gewenste vorm. Lintpasta laat je het beste drogen op een droogrekje, zo kunnen de slierten los van elkaar drogen en kleven ze niet aan elkaar. Bestuif eventueel met een beetje extra bloem.
Pasta koken
Verse pasta hoeft veel korter te koken dan de gedroogde variant. Vaak is 2 a 3 minuten voldoende. Voeg altijd voldoende zout aan het kookwater toe.
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.








Geef een reactie