Wanneer je in Florence op het Piazza della Signoria bent, voel je dat je midden in de geschiedenis staat. Het plein is dan ook het politieke en historische hart van Florence. Hiernaast is het Piazza della Signoria voor mij een van de mooiste en meest intrigerende pleinen van Italië. Het is een plek vol cultuur, verhalen, geschiedenis en geheimen. Want buiten de grootse visuele pracht van het piazza, laten de eeuwenoude verhalen deze plek pas echt tot leven komen. Maar niet alle verhalen zijn even mooi.
In 1497, op de Vastenavond, werd door de dominicaner monnik Savonarola en zijn aanhangers op het Piazza della Signoria een ‘Vreugdevuur der IJdelheden’ ontstoken, waar ‘zondige’ kunstwerken, luxeartikelen en boeken werden verbrand. Een jaar later belandden ze echter zelf, op hetzelfde plein, op de brandstapel en vonden hier de dood.
De Loggia dei Lanzi
Grenzend aan het Palazzo Vecchio, in de zuidoostelijke hoek van het Piazza della Signoria, bevindt zich een indrukwekkende loggia met arcaden, gebouwd tussen 1376 en 1382 door Benci di Cione en Simone Talenti. Vermoeide toeristen zitten hier neer, overweldigd door alle kunstschatten in de stad. Oorspronkelijk kreeg de loggia de naam Loggia dei Priori, omdat het onderdak bood aan publieke ceremonies van de Priori, de stadsbestuurders. Maar sinds het bewind van groothertog Cosimo I, staat de Loggia bekend als de Loggia dei Lanzi. Cosimo liet namelijk vanuit de loggia zijn Duitse huurlingen de wacht houden over het paleis, en zij stonden bekend als landsknechts of Lanzichenecchi.
De loggia bestaat uit drie grote open bogen aan de zijde van het Piazza della Signoria, en een boog aan de zijde van het Piazza degli Uffizi. De façade is versierd met allegorische figuren van de vier kardinale deugden, vervaardigd door Agnolo Gaddi. In 1583 werd het dak van de loggia omgebouwd tot een terras, dat werd verbonden werd met het Uffizi paleis, zodat de Medici de gebeurtenissen en evenementen op het plein van bovenaf konden aanschouwen. In de loggia staan verschillende beelden opgesteld. Enkele antieke Romeinse beelden, waarvoor de interesse opbloeide in de Renaissance, en hedendaagse kunstwerken die de Medici plaatsten om hun macht te tonen. Maar er werden niet alleen kunstwerken geplaatst; er zou eenmaal zelfs een walviskarkas, afkomstig van de kust van Livorno, geplaatst zijn om de interesse van de Medici in wetenschap en kennis aan de stad te laten zien!
Leeuwen houden de wacht op het Piazza della Signoria
Op de trappen van de loggia houden twee marmeren leeuwen de wacht. De leeuwen staan symbool voor de stad Florence en de macht van de Medici. Een van de leeuwen is afkomstig uit de Romeinse Oudheid en de andere werd gebeeldhouwd door Flaminio Vacca in 1598 . Weet jij welke leeuw het oudst is?
Houd deze site in de gaten; de komende dagen vertel ik over alle standbeelden op het Piazza della Signoria!
Ps; de leeuw aan de rechterzijde (gezien vanaf het Piazza della Signoria) dateert uit de oudheid en de leeuw aan de linkerkant werd gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Vacchi en verhuisde in 1789 naar deze plek.
De verhalen achter het Piazza della Signoria in Florence
Lees meer over de verhalen achter de standbeelden op het Piazza della Signoria :
Lotje zegt
Ik heb voor een presentatie ook nog eens wat gedaan over Savonarola. Die heeft een steen op het plein op de plek waar zijn brandstapel stond. Was ook een mooi verhaal.
Aniek Rooderkerken zegt
Ja inderdaad, dat is ook nog een keer een blog waard!