• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Mijn favoriete Italiaanse recepten

Mijn favoriete Italiaanse gerechten

20 oktober 2019 door Aniek Rooderkerken

Mijn favoriete Italiaanse gerechten

Deze week werd mij gevraagd wat mijn favoriete gerecht is. Dat het iets Italiaans zou zijn was al snel duidelijk, want voor pasta mag je mij midden in de nacht wakker maken. Maar mijn favoriete gerecht is waarschijnlijk toch de melanzane alla parmigiana. Dit zijn mijn favoriete Italiaanse gerechten.

Focaccia

Een echte broodliefhebber ben ik niet. Maar een stukje focaccia, met een scheutje goede olijfolie en wat korrels zeezout er overheen… daarvoor maak ik een uitzondering. En dan liefst nog focaccia met rozemarijn, die ik volop in de tuin heb staan.

Melanzane alla parmigiana

Dit is voor mij een van de meest heerlijke recepten: Melanzane alla parmigiana. Plakken aubergine met tomatensaus en flink wat parmezaanse kaas, uit de oven.

Pasta pesto

De reden dat er altijd wel ergens een basilicumplantje in mijn huis of tuin staat, is dat je hier binnen no time een heerlijke pasta pesto mee maakt. Wat geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas, goede olijfolie en basilicum, zout en wat citroensap, meer heb je niet nodig.

Penne carbonara

Nóg sneller op tafel en net zo lekker is voor mij de pasta carbonara. Dit gerecht maak je – anders dan sommigen denken – zonder room en is comfort food ten top

Gegrilde groenten

Ze passen perfect als bijgerecht bij praktisch iedere pasta: gegrilde groenten. Zo simpel te maken en ontzettend lekker! Aubergine en courgette blijven populair maar je kan natuurlijk onbeperkt variëren.

Risotto
Risotto

Risotto

De echte Italiaanse risotto kan ook niet ontbreken. Je kan alle kanten op, zo lang je maar goede risotto rijst gebruikt, zoals de Acquerello. Het fijne is dat je met risotto onbeperkt kan experimenten. Van overheerlijke pompoenrisotto, tot risotto al Barolo, doperwtjesrisotto met munt of – lekker inde herfst- risotto met eekhoorntjesbrood of kastanjes. Om bij te watertanden.

Caponata Siciliana

Caponata Siciliana is een eenvoudig te bereiden en typisch Siciliaans gerecht. Het groentegerecht is vooral gebaseerd op aubergines (die zie je vaak terugkomen in deze lijst) en kan zowel koud als antipasto, warm als bijgerecht, als pastasaus gegeten worden.

Pizza Margherita 

Deze lijst met gerechten uit Italië is niet compleet zonder pizza. De beste pizza at ik uiteraard in Napels en favoriet is de pizza margherita met als ingrediënten tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie. Simpel, maar heerlijk.

Burrata
Burrata

Burrata

Geen gerecht maar zo lekker dat ik het los eet. Burrata, eventueel met wat kleine zoete tomaatjes en olijfolie erbij. Liefst onderdeel van een de antipasti, allemaal uitgebreide kleine voorgerechtjes.

Wat zijn jouw favoriete Italiaanse gerechten?

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten, Italië

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Houten huizen en een besneeuwde piste in de Italiaanse Alpen | Italië Uitgelicht |Ingesneeuwd door Suzanne Vermeer: een beklemmende wintersportthriller in de Italiaanse Alpen
De olifant van BerniniHet kuikentje van Minerva: de olifant van Bernini in Rome
BnB PromotionsStefano over Turijn, Italiaanse zaken en BnB Promotions

Lees Interacties

Reacties

  1. René Strijbosch zegt

    20 oktober 2019 om 20:31

    Spaghetti putanesca

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Hoe maak jij ook thuis een perfecte cappuccino?

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.